Performance comparison of newton and Newton-GMRES methods in 3-D flow analysis
3-boyutlu akışlarda newton ve Newton-GMRES yöntemlerinin performanslarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 355302
  2. Yazar: BUKET YILDIZLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN EYİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 3-D Euler Equations, Newton-GMRES Method, Newton's Method Jacobian
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Newton Yöntemi 3 Boyutlu Süpersonik Lülelerde yapılan akış analizlerinde çok fazla CPU gereksinimi yaratmaktadır. Bunun doğurduğu maliyeti azaltma isteği, yeni bir yöntem arayışına sebep olmuştur. Jakobi matrisinin hesaplanması ve oluşturulması özellikle sistem büyüdükçe zorlaşmaktadır. Diğer bir yandan Newton-GMRES yöntemi, direkt olarak Jacobi matrisine ihtiyaç duymaz. Özellikle büyük ve seyrek matrislerle sağladığı yakınsaklık değeri ve CPU'daki bariz tasarrufu sebebiyle Newton-GMRES metodu ele alınmıştır. 3 Boyutlu Süpersonik bir lüledeki performanslarını karşılaştırmak amacıyla 3 Boyutlu Euler denklemleri sırayla her iki yöntemle çözülmüştür. Newton-GMRES yönteminde kullanılan parametreler üzerinden bir kıyaslama ve optimum elde etme çalışması gerçekleştirilmiştir. Newton-GMRES yönteminin büyük sistemlerdeki performansını gözlemleyebilmek için farklı büyüklüklerde test durumları yaratılmıştır. Newton-GMRES yöntemi için gerekli kod Fortran 77 yardımıyla geliştirilmiştir Anahtar kelime; 3 Boyutlu Euler Denklemleri, Newton-GMRES Yöntemi, Newton Yöntemi, Jakobi Matrisi.
Özet (Çeviri)
Because of CPU time problems, an alternative to Newton's method is investigated in order to make a flow analysis in a 3-D Supersonic Nozzle. Calculation and forming of the Jacobian matrix get harder as the system gets larger. On the contrary, Newton-GMRES approach does not require direct access to the Jacobian matrix. Due to the fact that it provides a dramatic decrease in CPU time, Newton-GMRES method is examined. To compare their performance on a supersonic nozzle, 3-D Euler Equations are solved with Newton's and Newton-GMRES methods respectively. A parametric study is conducted for Newton-GMRES method to find the optimal solution with respect to CPU times elapsed. In order to analyse Newton-GMRES method's behavior on larger systems, different test cases are generated. The code is developed for Newton-GMRES method with Fortran77.