Procurement and information sharing games in group purchasing
Grupça satın alma sürecinde tedarik ve bilgi paylaşımı oyunları
- Tez No: 355300
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL SAVAŞANERİL TÜFEKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İşbirliği, bilgi paylaşımı, oyun teorisi, doğrusal olmayan fiyatlandırma, Collaboration, information sharing, group purchasing, game theory, non-linear pricing
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 374
Özet
Bu tezde iki rekabet eden alıcının ve bir tedarikçinin bulunduğu pazarda alıcıların işbirliği ve bilgi paylaşımı kararları incelenmektedir. Tedarikçinin uyguladığı birim fiyat, artan satın alma miktarı ile düşmektedir. Alıcılar ise satın alma kararları konusunda işbirliğinde bulunabilirler. Pazardaki ürünün fiyatı arz edilen miktar artıkça azalmaktadır. Piyasadaki talep belirsiz olmakla beraber alıcılar talep hakkında öngörüde bulunabilirler ve bu bilgiyi diğer alıcı ve/veya tedarikçi ile paylaşabilirler. Bu tezde ilk olarak dört farklı durum analiz edilmiştir: i) talep bilgisinin alıcılar ve tedarikçi ile paylaşılması, ii) talep bilgisinin sadece alıcılar arasında paylaşılması, iii) talep bilgisinin alıcılar veya tedarikçi ile paylaşılmaması, iv) talep bilgisinin sadece tedarikçi ile paylaşılması. Her durum için ideal sipariş miktarı ile toptan satış fiyatı da belirlenmiştir. Daha sonra, farklı değişken değerleri için tedarik zincirinin genelinin ve üyelerinin kar değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar şu şekildedir; pazar payı düşük olan alıcı satın alma kararı konusunda işbirliğinde bulunmayı tercih etmektedir, aksi takdirde pazar payı sıfırlanmaktadır. Diğer yandan pazar payı yüksek olan alıcı işbirliğinde bulunmayı sadece rekabetin düşük olduğu zamanlarda tercih etmektedir. Son olarak, tedarikçi talep bilgisinin paylaşılmasını tercih ederken güçlü alıcı bilgi paylaşımını alıcıların pazar payları arasındaki fark az olduğunda gerçekleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the value of collaboration and information sharing is analyzed for a market with two asymmetric competitive buyers. On one side of the chain, the supplier offers quantity discount. On the other side of the chain, the buyers may or may not engage in collaboration on purchasing quantity. The price is inverse linear function of the quantity supplied in the market. Buyers may receive a signal about uncertain market demand. Each buyer decides whether to share the signal with the other buyer and the supplier. First, four different cases are analyzed: (i) information is shared between the buyers and with the supplier, (ii) information is shared only between the buyers, (iii) neither the buyers nor the supplier shares the information, and (iv) buyers share the information only with the supplier. For each case optimum order quantity and whole sale price are calculated for both collaboration and no collaboration setting. Second, computational analysis is conducted by using the deducted results in order to determine the profit values of the parties. This leads to the following insights. First, if the market base is low for a buyer, it is substituted by other buyer. Second, the whole supply chain, supplier and weak buyer are better under collaboration setting however, the strong buyer is better only if the competition is low. Last, the supplier prefers to receive the signal, while the strong buyer is willing to share the signal with the supplier only if the difference between market bases is low.