The effects of static aeroelasticity on the performance of two-dimensional converging diverging nozzles
Statik aeroelastisitenin iki boyutlu yakınsak ıraksak lüle performansına etkisi
- Tez No: 355303
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN EYİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Static Aeroelasticity, Converging Diverging Nozzles, FLUENT, Stiffness Matrix, Linear Beam Theory
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez çalışmasında statik aeroelastisitenin iki boyutlu yakınsak ıraksak lüle performansına olan etkisi ele alınmıştır. Çalışmada; 5 farklı lüle konfigürasyonu incelenmiştir. Analiz sonuçları deneysel verilerle karşılaştıtılarak doğrulama yapılmıştır. Lüle konfigurasyonlarından lüle boğaz yarıçapı, lüle boğaz alanı, yakınsama açısı ve lüle boyu aynı olan iki konfigurasyon baz geometri seçilmiştir.Diğer üç konfigurasyon baz geometrilerin tüm parametreleri aynı kalacak şekilde boğaz yarıçağı değiştirilerek oluşturulmuştur boylece boğaz yarıçaplarının etkiside incelenebildi. Akış analizi FLUENT hazır ticari kod kullanarak yapılmıştır. Lüle duvarının esnek yapı olduğu düşünülerek aeroelastik modelleme yapılmış ve uygulanmıştır. Esnek yapı modeli iki boyutlu lineer kiriş olarak modellenmiştir. Esnek lüle duvarı ile esnemez, rigid, lüle duvarı sonuçları farklı lüle duvar kalınlıklarıyla karşılaştırılmıştır. Anahtar kelime; Statik Aeroelastisite, yakınsak-ıraksak lüle, FLUENT, direngenlik matrisi, lineer kiriş teorisi
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the effects of static aeroelasticity on the performance of two dimensional converging diverging nozzles. A Flow analysis is conducted on five different configurations of two dimensional converging-diverging nozzles. Computational study is validated with experimental data. Two of the configurations, which have the same throat area, throat radius, and convergence angle and total nozzle length, are selected as the baseline geometries. By modifying throat radius and keeping all other geometric parameters to be the same, three more configurations are obtained so that throat contouring can be examined as well. Flow analyses are performed by using FLUENT flow solver software. By considering nozzle walls as flexible structure, a static aeroelastic model is implemented. Stiffness, coordinate system transformation, force vector matrices have been obtained for structural model. The flexible wall implementation uses two-dimensional linear beam model. The results of flexible and rigid walls are compared for different nozzle thicknesses. Axisymmetric cases are added to the model to present the differences.