The study of rudder effectiveness and control surface reversal of an aircraft having twin vertical tail
Çift dikey kuyruklu bir uçağın kanatçık tersliğinin incelenmesi ve dümen etkinliğinin incelenmesi
  1. Tez No: 827147
  2. Yazar: AYBERK YURTSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aeroelastisite, Kiriş – Çubuk Modeli, Çift Dikey Kuyruk, Kanatçık Tersliği, Dümen Sapma Etkinliği, Aeroelasticity, Beam – Stick Model, Twin Vertical Tail, Control Surface Reversal, Rudder Yaw Effectiveness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Uçaklar yapısı gereği esnektir ve esneklik, daha iyi uçuş performansı için avantaj sağlar. Bu nedenle, esneklik arttıkça performans artışı dikkatle incelenmeli ve esneklik kontrol edilebilir düzeyde olmalıdır. Bu çalışmada ele alınan sorun, çift dikey kuyruklu uçakların tasarımında dümen etkinliğinin azalmasının engellenmesidir. Tez çalışması, çift dikey kuyruklu bir uçak için indirgenmiş bir sonlu eleman modeli oluşturmayı ve etkinlik değerlerine dayalı tasarım değişiklikleri önermeyi hedeflemektedir. Statik aeroelastisite analizi için MSC.Nastran™ paket programı çözücü olarak kullanılmış ve farklı tasarım parametrelerine sahip modellerin otomatik olarak oluşturulması için Python dilinde özgün bir kod kullanılmıştır. Bu tasarım değişikliklerinin etkisi daha sonra, dümen yalpalama etkinliğini etkileyen dikey kuyruk ve dümen tasarım parametrelerinin hassasiyetini göstermek amacıyla varsayılan uçak uçuş zarfı içinde değerlendirilmiştir. Dümenlerin kontrol edilebilirliğini sağlamak ve kanatçık tersliğini önlemek için çeşitli tasarım değişiklikleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aircraft are inherently flexible, and flexibility is an advantage as a design feature for improved flight performance. Therefore, with the increase in flexibility, the increase in performance should be carefully examined, and flexibility should be controllable. The problem attempted in this study is alleviating the minimization of the yaw effectiveness in designing aircraft with twin vertical tails. The thesis study focuses on creating a reduced-order finite element model for an aircraft with twin vertical tails and proposing design changes based on effectiveness values to address the identified problem. The static aeroelasticity analysis was performed using the MSC.Nastran™ package program as a solver while automating the creation of models with different design parameters using the code indigenously written in Python. The effect of these design modifications is then evaluated within the assumed aircraft flight envelope to show the sensitivity of vertical tail and rudder design parameters that affect rudder yaw effectiveness. Various design changes were proposed to keep the rudders controllable and avoid control surface reversal.