Molecular characterization of the effects of valdecoxib on colon cancer cell lines (HT29 and SW 620) using ATR-FTIR spectroscopy
Valdekoksib in kolon kanseri hücreleri (HT29 ve SW 620) üzerine olan etkilerinin ATR-FTIR spektroskopisi ile moleküler karakterizasyonu
- Tez No: 355309
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SEVERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Kolon kanser, COX-2 inhibitörleri, VLX, HT 29, SW 620, ATRFTIR Spektroskopi, Colon cancer, COX-2 inhibitors, VLX, HT 29, SW 620, ATR-FTIR spectroscopy
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kolorektal kanser, malignant türler arasında en yaygın üçüncü türdür ve dünya genelinde kanser ölümleri arasında dördüncü sıradadır. Gelişmiş ülkelerde her yıl 945,000 yeni vaka ve 492,000 ölüm olması tahmin edilmektedir. Bağırsaklardaki kronik inflamasyonun; yüksek uyarılma sonucu öncü inflamasyon sitokinlerinin salgılanmasında artışa neden olduğu gösterilmiştir. Bu durum kanser gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Arakidonik asit yolağının önemli enzimlerinden olan COX-2 seviyesi kronik inflamasyon sırasında ciddi şekilde artış göstermektedir. Yapılan deneysel çalışmalar göstermiştir ki; bu grup ilaçların pek çok kanser türü üzerinde koruyucu ve tedavi edici etkileri vardır. Bu nedenle COX-2 inhibitörlerinin kanser tedavisindeki etkileri ilgi çeken bir alandır. Bu çalışmada Valdecoxib, COX-2 grubuna ait bir ilaç olarak seçilmiştir. Moleküler seviyede COX-2 inhibitörlerinin kanser üzerine olan etkileriyle ilgili pek çok çalışma olmasına rağmen makromoleküler düzeyde çok az çalışma vardır. Bu çalışmada, Valdecoxib'in (VLX) HT 29 ve SW 620 kolon kanseri hücre hatlarındaki makromoleküler düzeyde yapacağı etkilerin ATR-FTIR spektroskopisi tekniği kullanılarak araştırılması hedeflenmiştir. 3030-2800 cm-1 (C-H bandı) bölgesi spektral analizleri, her iki hücre hattında da lipit konsantrasyonu, düzenliliği ve membran akışkanlığında VLX uygulamasının önemli değişikliklere neden olduğunu göstermiştir. Ayrıca fingerprint (1800-900 cm-1) bölgesi bant analizleri de protein konsantrasyonu parametrelerinin VLX uygulamasından etkilendiğini göstermiştir. Bütün bunlara ek olarak, elde edilen bu sonuçların COX-2 den bağımsız olduğu da tespit edilmiştir. Yapılacak yeni çalışmalarla, VLX in kolon kanseri tedavisinde destekleyici tedavi ajanı olarak kullanılmasının önü açılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer is the third most common malignancy and the fourth most frequent cause of cancer deaths worldwide, with 945,000 estimated new cases and 492,000 deaths per year in industrialized countries. Chronic inflammation of the bowel is associated with increased levels of pro-inflammatory cytokines and the increased signaling, which plays important roles in the development of carcinoma. During chronic inflammation COX-2 levels are dramatically increased which is the main enzyme in the arachidonic acid pathway. It is observed from the previous studies that COX-2 inhibitors have chemopreventive as well as therapeutic effects on different cancer types. Therefore, the effect of COX-2 inhibitors on cancer therapy is an area of high interest. In this study Valdecoxib (VLX) is chosen as a member of COX-2 inhibitors. There are lots of studies related to the effect of COX-2 inhibitors on colon cancer at molecular level, but there is a limited number of studies at structural level. In this study, it was aimed to investigate the alterations in the macromolecules of HT 29 and SW 620 colon cancer cell lines after VLX treatment using ATR-FTIR spectroscopic techniques. Spectral analysis at C-H region (3030-2800 cm-1) revealed that lipid concentration, order and membrane fluidity of two colon cancer cell lines were highly affected due to VLX treatment. Furthermore, spectral analysis at fingerprint region (1800-900 cm-1) showed that protein concentration parameters were also affected due to VLX treatment. In addition, in this study it was also observed that the above results were COX-2 independent. After additional research, VLX may have a chance as an adjuvant therapy in the treatment of colon cancer.