Performance tracking and characterization of commercial solar panels
Ticari güneş panellerinin performans takibi ve karakterizasyonu
- Tez No: 355310
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN KINCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik hücreler, güneş enerjisi, bozunma mekanizmaları, performans modellemesi, Photovoltaic cells, solar energy, degradation mechanism, performance modeling
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışma, monokristal, polikristal, ince film gibi farklı teknolojilerde üretilmiş endüstriyel güneş panellerinin sıcaklık, güneş ışıması, basınç, bağıl nem gibi meteorolojik değişkenlere bağlı olarak performans karakterizasyonunun Daystar MT- 5 I-V eğrisi takip ekipmanının topladığı veriler ile değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Karakterizasyon yaklaşımı, çok sayıda veri toplanması ile aynı dış şartlara maruz bırakılan güneş panellerinin meteorolojik değişkenlere göre HOBO Meteoroloji Ekipmanı ile iki buçuk yıl boyunca Ankara şehri atmosfer şartlarında toplanan verilerin değerlendirilmesini içermektedir. Bunun yanında, bir güneş paneli yaşlandırma ünitesi tasarlanmış, inşa edilmiş ve örnek güneş gözeleri ile operasyonu test edilmiştir. Evrensel düzeyde Kabul edilen performans oranı gibi parametreler istatistiksel analizlerle hesaplanmış, karşılaştırılmış ve yaşlandırma ünitesi başarılı bir şekilde örnek gözelerin performansını takip edip değişimleri gözlemlemeyi mümkün kılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to characterize the performance of different types of commercial solar panels in terms of the meteorological parameters such as irradiance, temperature, pressure, relative humidity with the technologies of mono and polycrystalline along with thin film, by evaluating the performance data collected with a Daystar MT-5 I-V curve tracer. The approach to this characterization is a comprehensive data collection scheme where solar panel performance is monitored side-by-side with an exhaustive list of atmospheric conditions gathered by the HOBO U30 Weather Station for two and a half years in the atmospheric conditions of Ankara. In addition to that, a light soaking station for accelerated module testing is designed, constructed and tested with the sample solar cells. Statistical analysis are made to calculate and evaluate the global performance metrics such as performance ratio and light soaking station successfully tracked and showed the change of performance for the sample cells