Zirconium oxychloride octahydrate containing hydrogen-bonded polymer multilayer films
Zirkonyum oksiklorür oktahidrat içeren hidrojen bağlı polimer çok-katmanlı filmler
  1. Tez No: 355315
  2. Yazar: ESRA BAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İREM EREL GÖKTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Katman-katman film oluşturma tekniği, hidrojen bağlı çok katmanlıfilmler, çok katmanlıfilmlerde kararlılık, Layer-by-layer technique, hydrogen-bonded multilayers films, stability of multilayer films
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Hidrojen bağlı çok-katmanlı filmlerin pH-kararlılığını iyileştirmek ve çözünme kinetiklerini kontrol edilebilir hale getirmek için zirkonyum oksiklorür oktahidrat (ZrOCl2.8H2O) kullanarak yeni ve kolay bir yaklaşım geliştirilmiştir. Bir polifenol olan tanik asit (TA) ve ZrOCl2.8H2O'dan elde edilen koordinasyon komplekslerinin (TA+Zr), PVCL, PNIPAM ve PEO gibi nötral polimerler ile hidrojen bağları aracılığıyla pH 2'de yüzeyde biriktirilmesi suretiyle katman-katman filmler elde edilmiştir. (TA+Zr) komplekslerini çok-katmanlı hidrojen bağlı polimer içerisine yerleştirerek pH kararlıkları yüksek filmler elde edilebileceği gösterilmiştir. Filmlerin pH'a karşı kararlıkları Zr4+ katyonlarının TA'nın fenolat oksijenlerine olan eğilimi ve böylelikle film yapısı içerisinde sağlanan yük dengesi ile açıklanabilir. Ayrıca, pH yükselmesi ile (TA+Zr) kompleksleri arasındaki etkileşimin artması da pH kararlığının artmasına etki etmiş olabilir. Daha da önemlisi, (TA+Zr) komplekslerinin çok-katmanlı filmler içerisine yerleştirilmesi ile filmlerin çözünme kinetiklerinin kontrol edilebilmesi mümkün kılınmıştır. PNIPAM ve (TA+Zr) komplekslerinden oluşan filmlerin çözünmesi pH 7.5'te yaklaşık 10 saat süreyle ertelenmiştir. Ayrıca, (TA+Zr) kompleksleri sayesinde filmlerin çözünme süresi de uzamıştır. pH 7.5'te üssel olarak çözünen PNIPAM ve TA çok-katmanlı filmlerinin aksine, PNIPAM ve (TA+Zr) komplekslerinden oluşmuş filmler doğrusal olarak daha uzun sürede çözünmüşlerdir. Bu tür hidrojen bağlı çok-katmanlı polimer filmler kontrollü ilaç salımı uygulamaları için umut verici malzemeler olabilir.
Özet (Çeviri)
A facile approach is developed to enhance the pH-stability and controlling destruction kinetics of purely hydrogen-bonded multilayers using ZrOCl2.8H2O. To produce layer-by-layer (LbL) films, coordination complexes of a polyphenol, Tannic Acid (TA) and ZrOCl2.8H2O ((TA+Zr) complexes) were produced and then they were self-assembled at the surface with neutral polymers such as PVCL, PNIPAM and PEO through hydrogen bonding interactions at pH 2. It was shown that incorporation of (TA+Zr) complexes into hydrogen-bonded multilayers provided excellent pH-stability. Stabilization of the films against pH can be explained by the high affinity of Zr4+ for phenolate oxygens of TA assuring the charge balance within the multilayers at increasing pH values. In addition, enhanced association between (TA+Zr) complexes with increasing pH could have also contributed to the stability of multilayers. More importantly, (TA+Zr) complexes allowed controlling kinetics of dissolution. The onset of disintegration of PNIPAM and (TA+Zr) multilayers could be delayed for approximately 10 hours at pH 7.5. In addition, incorporation of (TA+Zr) complexes into multilayers extended the disintegration time period. In contrast to multilayers of PNIPAM and TA which eroded exponentially at pH 7.5, multilayers of PNIPAM and (TA+Zr) complexes disintegrated in a linear fashion in longer periods of time. Such hydrogen-bonded multilayers may be promising for controlled drug release applications from surfaces.