Association analysis of glutathione S-transferase omega 1 and omega 2 genetic polymorphisms and ischemic stroke risk in Turkish population
Glutatyon S-transferaz omega 1 ve omega 2 gen polimorfizimleri ile Türk populasyonunda iskemik inme riski ilişkisinin incelenmesi
- Tez No: 355314
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ADALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: GSTO1, GSTO2, genetik polimorfizm, iskemik inme, Ala140Asp, Asn142Asp, Türk popülasyonu, GSTO1, GSTO2, genetic polymorphism, ischemic stroke, Ala140Asp, Asn142Asp, SNP, Turkish population
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
İnme beyne giden kan akışının yetersiz olduğu veya tamamıyla kesildiği durumlarda ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. İnmenin iki temel nedeni vardır: birincisi beyin damarlarının çatlamasıyla oluşan kanın istenen dokuya ulaşamaması, ikincisi ise beyin damarlarında daralmalardan ve kan pıhtısından kaynaklanan tıkanmadır. İnme hastalığının büyük bir yüzdesi aterosklerotik plaktan kaynaklanan kan akışının tıkanması ve beynin belli bir bölümünün besinsiz ve oksijensiz kalması ile gerçekleşir. Yapılan çalışmalarda dokuda oksidatif stresin artması aterosklerozun oluşumunu tetikler. Bu durumda, normalden fazla serbest radikal üretimi ya da antioksidan mekanizmasında oluşan aksaklıklar inme riskini arttırır şeklinde düşünülebilir. Glutatyon S- transferaz (GST) enzimi faz II enzimlerine mensup olup, özellikle detoksifikasyon metabolizmasında etkin rol oynar. Glutatyon S- transferaz enzimi yedi alt gruba sahiptir. GST omega 1 ve omega 2 bu alt gruptandır ve serbest radikallerin inhibe edilmesinde aktif rol oynar. Bu çalışmanın amacı GSTO1 Ala140Asp ve GSTO2 Asn142Asp polimorfizmleri ile iskemik inme riski arasındaki olası ilişkinin Türk popülasyonunda araştırılmasıdır. Çalışma grubu 239 iskemik inme hastası ve 130 sağlıklı kontrol bireylerden oluşmaktadır. Gruptan toplanan kanlardan tam DNA izolasyonu yapılarak PZR/SEPUÇ yöntemi ile genotip tayini yapılmıştır. Hipertansiyon, diyabet, obezite ve sigara kullanımı gibi iskemik inmeye sebep olan risk faktörleri bu çalışma grubunda da istatistiksel anlamlı olarak hastalık için risk faktörü olduğu tespit edilmiştir. (eşitsizlik oranı sırasıyla; OR=3.35, OR=2.614, OR=4.191 ve OR=2.662). Ala140Asp SNP için mutant alel olan 'A' aleli frekansı iskemik inme hasta grubu için 0.358 ve kontrol grubu için 0.342 bulunmuştur. Asn142Asp SNP genotip frekansını incelediğimizde ise, mutant olan 'G' aleli hasta grupta 0.370 iken kontrol grupta 0.404'tür. Her iki tek nükleotid polimorfizminde de mutant alel frekansı istatistik olarak anlamlı bulunmamıştır. Vasküler risk faktörlerle ilgili yapılan ayrıntılı analizlerde farklı GSTO1 ve GSTO2 genotiplerinin iskemik inme riskini değiştirdiği saptanmıştır. Ala140Asp tek nükteotid polimorfizmi ile ilgili olarak, mutant alele sahip hipertansiyonu olan veya obez bireylerde iskemik inme riskini azaltırken (eşitsizlik oranı hipertansiyon için 2.24 ve obezite için 2.75), diyabetik veya sigara kullanan bireylerde aynı riski arttırdığı tespit edilmiştir (eşitsizlik oranı diyabet için 3.87 ve sigara kullananlar için 3.55). Asn142Asp SNP için bakıldığında, obez bireylerde yabanıl tip 'A' aleli taşıdığında risk neredeyse 10 kat artarken (eşitsizlik oranı 9.09), diyabetik bireylerde yabanıl tip alelin iskemik inme riskini azalttığı tespit edilmiştir (eşitsizlik oranı bu grup için 2.4 iken tüm grup için 2.614'tür). Mutant 'A' aleli taşıyan ve sigara kullanan bireylerde ise iskemik inme riskinin yaklaşık 3 kat arttığı belirlenmiştir (eşitsizlik oranı 3.171). Lojistik regresyon testi ile hipertansiyon, diyabet, obezite ve sigara gibi bilinen vasküler risk faktörler, total kolesterol, trigliserit, LDL ve HDL gibi lipit parametreleri ve GSTO1 ve GSTO2 genotiplerinin iskemik inme hastalığı üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Bu testin sonucunda, hipertansiyon, sigara kullanımı ve obezitenin iskemik inme için istatistiksel olarak anlamlı risk faktörü olduğu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda, yüksek dansiteli lipoprotein kolesterolün (HDL) bu hastalığa karşı koruyucu etkisi olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmada GSTO1 geni üzerindeki Ala140Asp ve GSTO2 geni üzerindeki Asn142Asp tek nükleotit polimorfizmleri ile iskemik inme riski ilişkisi Türk popülasyonunda ilk defa çalışılmıştır. GSTO1 geni üzerindeki mutant alel 'A' nın ve GSTO2 gen üzerindeki mutant alel 'G' nin iskemik inme için risk faktörü oluşturmadığına; fakat farklı vasküler risk faktörlere sahip bireylerde farklı genotiplerin risk durumunu etkilediğine karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Stroke is defined as the acute neurological cerebrovascular disease based on interruptions to blood flow in the brain. These interruptions are caused by loss of blood supply due to vessel bursts or vessel blocked by clotting. Atherosclerosis, a main cause of stroke, is blockage of endothelium layer of arteries and losing the flexibility of tissue. The oxidative stress is known as a risk factor for atherosclerosis. The increased free radicals such as reactive oxygen species (ROS) and decreased antioxidant level cause the oxidative stress and this situation damages the tissue on brain and blood vessels. Oxidative stress is influenced by imbalance in production of phase II enzymes which are responsible for xenobiotic mechanism in terms of decreasing oxidative stress. Glutathione S-transferase omega 1 and omega 2 are members of phase II enzymes family which catalyze detoxification reactions. The polymorphisms, Ala140Asp (C→A) in GSTO1 gene and Asn142Asp (A→G) in GSTO2 gene may cause a decrease in enzyme activity and this situation promotes oxidative stress damage in blood vessels. The aim of this study is to investigate the possible association between GSTO1 Ala140Asp and GSTO2 Asn142Asp SNPs and ischemic stroke risk in Turkish population. The study population includes 239 patients and 130 controls and both polymorphisms were determined by PCR/RFLP method. Conventional risk factors for ischemic stroke such as hypertension, diabetes mellitus, obesity and smoking were found significantly higher in patients compared to controls (Odds Ratios; OR=3.35, OR=2.614, OR=4.191 and OR=2.662, respectively). Mutant allele 'A' frequencies for Ala140Asp polymorphism of GSTO1 gene were calculated as 0.358 for patients and 0.342 for controls. For the Asn142Asp SNP of GSTO2 gene, the mutant allele 'G' frequencies were found 0.370 for patients and 0.404 for controls. There was no statistically significant difference between patients and controls in terms of allele frequencies. Detailed analyses have shown that stroke risk can change depending on the genotypes of GSTO1 and GSTO2 genes within conventional risk factors. For Ala140Asp SNP, the risk of having stroke is significantly lower within hypertensive subgroup and obesity subgroup when the individual carrying the mutant allele (OR=2.24 for hypertensive and OR=2.75 for obesity subgroup). Besides, having mutant allele increased the stroke risk for diabetics and smokers (OR=3.873 for diabetics and OR=3.55 for smokers). As regard to Asn142Asp SNP, the mutant allele caused an increase in stroke risk for people with obesity while decrease in diabetics (OR=9.09 for obesity and OR=2.4 for diabetics). In addition, the wild type allele increased the stroke risk for smokers (OR=3.171). Logistic regression analysis revealed that hypertension, smoking, obesity and HDL were significant predictors of stroke. Hypertension, smoking and obesity increased the stroke risk (OR= 3.043, OR=3.258 and OR=2.593, respectively) while HDL had protective role (OR=0.270). In this study, the association between Ala140Asp of GSTO1 and Asn142Asp of GSTO2 genetic polymorphisms and ischemic stroke risk in Turkish population was investigated for the first time. No significant difference was found between patient and control groups in terms of C and A allele frequencies in GSTO1 Ala140Asp polymorphism and A and G allele frequencies in GSTO2 Asn142Asp polymorphism. However, different genotypes of GSTO1 and GSTO2 considering the Ala140Asp and Asn142Asp SNPs have effect on stroke risk in conventional subgroups of hypertension, diabetes, smoking and obesi