Data analysis and modelling for evaluation of safety risks in underground coal mines
Yer altı kömür ocaklarındaki güvenlik risklerinin değerlendirilmesi için veri analizi ve modellemesi
- Tez No: 355325
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KARPUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Risk analizi, risk yönetimi kömür madenciliği, sinir ağları, regresyon, bulanık mantık, Risk analysis, risk management, coal mining, neural network, regression, fuzzy logic
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Yeraltı kömür madenciliğinde iş güvenliği; kaza sayılarının artmasıyla birlikte oldukça önemli bir konu haline gelmiştir. Bu kazalara bir çok değişik tehlike neden olmakla birlikte, riskler ile başedebilmenin en etkili yolu risk yönetimi teknikleridir. Bu tezde, iş günü kayıpları, kazaya uğrayan kişinin yaşı ve hangi organının etkilendiği, kazanın gerçekleştiği mevsim, vardiya ve kazanın nedeni gibi kaza verileri, TKI madenleri (ELI-Soma Eynez ve GLI Tuncbilek) ile TTK madenlerinden toplanmıştır. İlk olarak, değişkenler basit istatistik yöntemleriyle analiz edilip en tehlikeli durumlar hakkında genel bilgi edinilmiştir. Daha sonra risk analizi çalışması yapılmış olup, çalışmada kazaların şiddeti, olasılığı ve maruziyet bileşenleri dikkate alınmıştır. Buna istinaden risk matrisleri oluşturulmuş ve en tehlikeli alanlar, üç madenin de karşılaştırılmasıyla belirlenmiştir. Her bir madendeki beklenen kaza sıklığı ve kazalar arasında geçen zaman belirlenmek üzere olasılık analizi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca çalışma, şiddet bileşenini belirlemek için regresyon, sinir ağları ve bulanık mantık teknikleriyle model oluşturmayı hedeflemiştir. Bu teknikler, bütün maden verileri üzerinde uygulanarak, karşılaştırma analiziyle en uygun teknik belirlenmiştir. Son olarak, gelecek kaza tahmin modeli regresyon ve sinir ağları teknikleriyle, her bir madene ait kaza sayıları, ölümler, yaralı sayıları, toplam çalışma saatleri ve toplam ham kömür üretimi verileriyle gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Safety in underground coal mining has become an important issue because of increasing number of accidents. There are many different hazards may cause these accidents and the most efficient method for coping with risks is the use of risk management techniques. In this thesis, accident data including workday losses, age of the injured, organ affected by accident, season, shift and reason of the accident was collected from TKI mines (ELI- Soma Eynez and GLI Tuncbilek) and TTK mines. Those variables were initially analysed by using basic statistics to have the general information about the most hazardous conditions. Comparison was made between these mines. Then, a risk analysis study was performed using severity, probability and exposure components. Risk matrices were developed and the most hazardous places were determined together with comparison of those three mines. Probability analysis was performed to understand the expected accident frequencies in each mine and reliability in a time period between accidents. The study was also targeted to develop a model for severity component using three different methods which are regression, neural network and fuzzy logic techniques. These techniques applied to every mines data and decision analysis was made to choose the most suitable technique by comparing the results. Finally, future accident estimation models were developed with regression and neural network techniques based on the data such as number of accidents, deaths, injured, total working hours, total workers and total raw coal production of those mines.