Physiological, psychological and attention related performance problems of shi̇ft work system in ASELSAN
ASELSAN'ın vardiyalı çalışma sisteminin fiziksel, psikolojik ve dikkate dayalı performans kriterleri üzerindeki etkileri
- Tez No: 355326
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA CANAN ÇİLİNGİR, YRD. DOÇ. DR. MURAT PERİT ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Vardiyalı çalışma sistemi, Dikkat testi, fNIR, Vardiyalı çalışanları araştırma anketi, Shift work, Reaction Time Test, fNIR, Survey of Shiftworkers
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Vardiyalı çalışma günümüzde artan bir taleple kaçınılmaz bir çalışma sistemi haline gelmiştir. Bu çalışmadaki hedeflerden biri, Aselsan'daki vardiyalı çalışanların vardiyalı çalışma sisteminden fizyolojik ve psikolojik olarak nasıl etkilendiklerini gözlemlemektir. Bu amaçla Vardiyalı Çalışanları Araştırma Anketi kullanılmış ve sonuç olarak bir takım kardiyovasküler ve sindirim sistemi semptomları gözlemlenmiştir. Ancak anket sorularının geneline bakıldığında, çalışanların fizyolojik ve psikolojik olarak çok fazla sorun iletmediği görülmüştür, bu sonucun katılımcıların yaş ortalamasının oldukça genç olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Uyku ile ilgili problemlerde ise günlük vücut döngüsünün vardiya saatleri tarafından bozulmasına bağlı olarak birtakım olumsuz sonuçlar izlenmiştir. Çalışmanın bir başka amacı ise çalışanların dikkate dayalı performans problemlerini gözlemlemektir. Üç-vardiyalı sistemde çalışanların dikkat seviyeleri 3 farklı vardiya boyunca izlenmiştir. Beyindeki hemoglobin ve oksihemoglobin seviyeleri fNIR cihazı ile ölçülerek, kişilerin dikkat seviyeleri hakkında çıkarımlar yapılmıştır. Buna ek olarak, kişilere fNIR cihazı takılıyken, 2 farklı tepki süresi testi uygulanmıştır. Sonuç olarak, fNIR ve tepki süresi testi sonuçları doğrultusunda, gündüz vardiyasında dikkat seviyelerinde azalma görülmüştür. Akşam ve gece vardiyalarında ise fNIR verileri doğrultusunda dikkat seviyelerinde artış gözlemlenmiştir, ancak bu sonuç dikkat seviyesinde azalma gösteren tepki süresi testi sonuçlarıyla çelişmektedir. fNIR yeni bir teknoloji olup daha önce vardiya sistemi ile ilgili çalışmalarda kullanılmamıştır. Vardiya sistemi için, farklı katılımcı sayıları ve profilleri ya da farklı deney protokolleri izlenerek gelişmeye açık bir alandır.
Özet (Çeviri)
Shift work is inevitable and increasing demand of working society of modern society. In this study, one aim was to observe physiological and psychological consequences of shift work on workers of Aselsan. Survey of Shift workers is used for this purpose, and as a result, some consequences of shift work is observed on cardiovascular and digestive symptoms, but in general trend, participants does not complain about physiological and psychological concerns. This can be explained by the young age group. Some complaints are seen on sleep disturbance levels due to disrupted circadian mechanisms of workers. Another aim was to measure attention related performance problems of workers. Attention levels of three-shift workers is examined throughout three different shifts. Hemoglobin and oxy-hemoglobin levels measured by fNIR device which gives information about attention levels of participants. Also reaction time tests are applied while fNIR devices are attached. As a result, decreased attention levels are observed in morning shifts where both fNIR and RTT results overlaps. Increased attention levels are observed by fNIR device in evening and night shifts which was oppose to RTT results. fNIR is a new technology, and did not used in shift work area before, so different participant numbers and experiment protocols can be tried in future works.