Effect of refactoring on the programmers' workload
Kod iyileştirmesinin yazılımcıların iş yüküne olan etkisi
- Tez No: 355364
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HİKMET DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kusurlu Kod, Yazılım İyileştirmesi, Yazılımcı iş¸ Yükü, Code smell, Refactoring, Programmer's Workload
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tezde, kodun iyileştirilmesinin yazılım programcılarının iş yükü üzerindeki etkisi, bir durum çalıması kullanılarak incelenmiştir. Bu analiz için iş yükü, kodun yeniden yapılandırılması ve hata çözülmesi için yaratılan iş birimleri araştırılarak ve iş yükü takip sistemi kullanılarak nicelenmiştir. Analizler sırasında birkaç adım takip edilmiştir. Öncelikle, projedeki sorunlu kod ve kodun iyileştirilme tekniği ilişkisi Martin Fowler ve Joshua Kerievsky'nin çalışmalarına dayanarak araştırılmıştır. Birkaç eleme adımı uygulandıktan sonra, iyileştirme işleminin yazılımcı iş yükü üzerindeki etkilerinin araştırılması için iyi seçimler olan iş birimleri kalmıştır. Sonraki adımda, seçilen iş birimlerinin temelini oluşturan sınıflar, geçmişlerinin izlenmesi ve ilişkili süreç bilgilerinin toplanması için geçmişlerine bakılarak araştırılmştır. Asıl amaç, yeniden iyileştirme ve hata çözümü için yazılımcının eforunun bulmaktır. Bu eforu nicelendirmek için, iş birimi sıklığı kod iyileştirme işleminin öncesi ve sonrası için hesaplanmıştır. İş birimi sıklığı bulunduktan sonra, yazılımcıların eforlarını daha doğru olarak bulmak için iş birimlerinin ortalama çözüm süreleri, refactoring öncesi ve sonrası için ve farklı iş birimi tipleri için bulunmuştur. Bu çalışmanın sonunda, yazılımcıların hata çözümü ve başka iyileştirme görevlerinden kaynaklanan iş yükünün, belirli kötü kodlar üzerinde önerilen iyileştirme tekniklerinin uygulanmasıyla azaldığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the eff ects of code refactoring on software programmers' workload were analyzed using a case study. There were several steps that were followed throughout the analysis. First of all, code smell refactoring techniques related to this project were analyzed based on the studies of Martin Fowler and Joshua Kerievsky. After implementing a few elimination steps, the issues that were good candidates for analyzing the refactoring operation e ffects on programmers' workload were left. Then, the classes that formed the basis of selected issues were analyzed by looking at their histories and data was collected about related engineering processes. The main aim was to find out the programmers' e ffort which rose from refactoring and defect solution needs. For quantifying this eff ort, issue frequencies were calculated for before and after the refactoring operation. After finding the issue frequency, average solution times for issues and issue types was calculated separately for before and after refactoring to find corresponding eff ort more accurately. It was revealed at the end of this study that by applying the proposed refactoring techniques on defined code smells, the e ort required by defect solution and other refactoring tasks has decreased.