Enantioselective formal synthesis of pregabalin with bifunctional acid/base organocatalysts
Bifonksiyonel asıt/baz organokatalizörler ile enantiyoseçici pregabalin sentezi
  1. Tez No: 355366
  2. Yazar: MERVE KAPUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHANGİR TANYELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pregabalin, formal asimetrik sentez, organokatalizör, Michael katılma reaksiyonu, enantiyoseçicilik, Pregabalin, formal asymmetric synthesis, organocatalysis, Michael addition, enantioselectivity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Pregabalin epilepsi ve nöropatik ağrı tedavisinde kullanılan önemli kiral bir ilaçtır ve Pfizer tarafından Lyrica adı altında satılmaktadır. Tedavi için, Pregabalin'in sadece S-enantiyomeri aktif olduğundan, asimetrik sentez hedeflenmiş ve endüstride geçiş metalleri kullanılarak 6 basamakta gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada ise, 3 basamakta tamamlanabilen alternatif bir sentez yolu uygulanmıştır. Pregabalin'in asimetrik formal sentezinde, organokatalizörlerin kullanıldığı, dietilmalonat'ın (E)-4-metil-1-nitro-penten'e Michael türü katılma reaksiyonu en önemli basamağı oluşturmaktadır ve bu katılma reaksiyonu %81 seçicilik ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaya ek olarak, farklı Michael alıcıları ve donörleri kullanılarak, organokatalizörlerimizin aktiviteleri test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Pregabalin, which is marketed under the brand name of Lyrica by Pfizer, is an important chiral drug in the treatment of epilepsy and neuropathic pain. Since only S-Pregabalin is active for the treatment, asymmetric synthesis was accomplished in 6 steps and the chiral induction was done by transition metal catalysis in industrial production. In this thesis, we applied an alternative synthetic route taken place in 3 steps. The key step comprised the chiral induction done by organocatalysis and the formal asymmetric synthesis of Pregabalin has been performed by Michael type addition of diethyl malonate to (E)-4-Methyl-1-nitro-1-pentene in 81% ee. Parallel to this work, different Michael acceptors and donors were used to test our catalyts' activities.