Enantioselective biotransformation of acetoxy ketones to alfa-hydroxy derivatives by using rhizopus aryzae
Yeni bir yöntemle asetoksi ketonlardan Rhizopus oryzae kullanılarak kiral alfa-hidroksi türevlerinin sentezi
- Tez No: 68586
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Mangan (III) asetat, Rhizopus oryzae, a-hidroksi keton. vı, Manganese (III) acetate, Rhizopus oryzae, a-hydroxy ketones. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz YENİ BİR YÖNTEMLE ASETOKSİ KETONLARDAN RHİZOPUS ORYZAE KULLANILARAK KİRAL a-HİDROKSİ TÜREVLERİNİN SENTEZİ Doğanel, Fatoş Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Ağustos, 1997, 99 sayfa Optikçe saf a-hidroksi aromatik ketonlar aerolik asit anibiyotiklerin, anti- bakteriyal, anti-depresyon, anti-virütik, potasyum kanal açıcılan ve çeşitli kalp ilaçlarının sentzlenmesinde önemli yapı taşlandır. Bu çalışmada bir çeşit küf mantarı olan Rhizopııs oryzae kullanılarak asetoksi ketonların kiral a-hidroksi keton türevlerine biyotransformasyonlan gerçekleştirilmiştir. Aromatik ketonlardan asetoksi ketonlara geçişle ilgili birçok literatür vardır. Fakat kullanılan yöntemler son derece pahalı ve karmaşıktır. Yeni geliştirilen mangan(III) asetat yükseltgenmesini içeren yöntem son derece pratikdir. Bu yöntemle elde edilen asetoksi ketonlar küf mantarları vasıtasıyla kiral a-hidroksi ketonlara dönüştürülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENANTIOSELECTIVE BIOTRANSFORMATION OF ACETOXY KETONES TO CFflRAL a-HYDROXY DERIVATIVES BY USING RHIZOPUS ORYZAE Doğanel,Fatoş M. S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Ayhan S. Demir August, 1997, 99 pages a-Hydroxy aromatic ketones - in optically pure form - are important starting materials in the synthesis of aureolic acid antibiotics, blowing agents, anti-bacterial cephalosporins, anti-depressive and anti-viral drugs, cardiac drugs, potassium channel openers and steroids. In this work, a new synthetic method is developed for the enantioselective biotransformation of acetoxy ketones to chiral ct-hydroxy derivatives by using Rhizopus oryzae. IllAcetoxy ketones are obtained from aromatic ketones by using manganese (111) acetate oxidation which is an attractive alternative to the other multi-step procedures in the literature. Following biotransformation by using fungi is selective and new low cost production for obtaining ct-hydroxy ketones.