Modelling unsteady state flow to natural gas pipeline systems
Doğal gaz boru hattı sistemlerinde kararsız akışın modellenmesi
- Tez No: 35542
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT PARLAKTUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal Gas Hatları, Kararsız Akış, Analizi, Gas Pipelines, Transient Flow, Network Analysis
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZ DO?AL GAZ BORU HATTI SİSTEMLERİNDE KARARSIZ AKIŞIN MODELLENMESİ ARIKAN, Alime t Murat Yüksek Lisans Tezi, Petrol Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Fariborz RASHIDI Ocak, 1994, 148 sayfa. Bu çalışmada doğal gaz taşıma ve dağıtım sistemlerindeki kararsız akış incelendi. Kararsız akışın modellenmesi temel olarak kütle ve momentumun korunumu ilkelerine dayandırılarak bir boru hattı için tanımlayıcı kısmi diferansiyel denklemler ile nodlardaki süreklilik ilişkileri bir arada sonlıı farklar teknikleri ile çözüldü. Kullanılan yaklaştırma tekniği literatürde ortalı sonlu farklar yöntemi olarak bilinmektedir. Bu teknik özellikle 1S70 yılı sonrasında çok kullanılagelmiştir. Diğer benzetim yöntemleri ile karşılaştırıldığında oldukça hızlı ve tutarlı olmasına rağmen bazı durumlarda kararlılık problemleri gözlenmektedir. Doğal gaz boru hatları sistemleri benzetim yöntemleri bağımlı değişkenlerin ve de kısmi türevlerin yaklaşık hesaplama teknikleri yönünden birbirlerine benzemektedirler-, ancak metotların Vkararlılıkları çoğu zaman değişkenlik gösterirler. Bu çalışmada daha kararlı bir teknik elde edebilmek amacıyla klasik ortalı sonlu farklar yöntemi değiştirilmiş ve elde edilen teknik alışılagelmiş yöntem ile birlikte test edilmiştir. Boru hatları şebekelerinin tasarımı ve kontrolü iğin benzeşim paketlerinin geliştirilmesi son samanlarda daha da önem kazanmıştır. Bu nedenle daha güvenilir ve kullanışlı algoritmalar geliştirilmektedir. Bu çalışmadaki Fortran-77 dilinde yazılmış olan program kullanılan klasik kapalı yöntemin stabilitesini geliştirmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING UNSTEADY-STATE FLOW TO NATURAL GAS PIPELINE SYSTEMS ARIKAN, Ahmet Murat M.S. in Petroleum Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Fariborz RASHIDI January, 1994, 148 pages. In this study, transient flow in natural gas transmission and distribution systems were investigated. Un3teady-state flow was modeled based on conservation of mass and momentum principles for a simple pipeleg and then governing equations including nodal continuity equations and other node connecting element equations were solved simultaneously with finite difference techniques for the simulation of networks. The approximation technique utilized was originally the well-known centered-implicit finite difference scheme which became the conventional finite difference method after 1970. Despite the fact that it is very fast and consistent when compared with other simulation techniques used in the literature, in several representative iiicases some stability problems have been noticed. The implicit schemes appeared in the history of natural gas pipeline simulations resemble each other in the case of approximation strategy for the dependent variables as well as the partial derivatives in the model equations but the stability of the methods is usually different. To achieve more stable technique classical centered method is modified and resulting scheme is tested with the conventional method. For design and control purposes need for the network simulations in natural gas pipeline systems are more recognized now and more elaborate and more efficient simulators are to be developed by researchers. The package written in FORTRAN-77 language in this study is just one contribution to the problem of simulation of the natural gas pipeline systems and it improves the stability of implicit finite difference schemes.