Genetic variation wood specific gravity of three-yearold pinus nigra seedling
Üç yaşındaki karaçam (pinus nigra) meşcerelerinde odun özgül ağırlığının genetik çeşitliliği
- Tez No: 35541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN VURDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pinus nigra Am. subsp. pallasiana var.pallasiana, odun özgül ağırlığı, maksimum rutubet miktarı
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
oz ÜÇ YAŞINDAKİ KARAÇAM (Pinus nigra) MEŞCERELERİNDE ODUN ÖZGÜL AĞIRLIĞININ GENETİK ÇEŞİTLİLİĞİ,STEEL, (ÜLKÜ) Feride Yüksek Lisans Tezi.Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hasan VURDU Ocak, 1994,47 sayfa Bu çalışmada, İç Anadolu Bölgesinde bulunan içinde yedi populasyon ve her populasyonda 281 birey olmak üzere üç replikasyondan oluşan toplam 4185 bireyi içeren üç yaşındaki Pinus nigra Arn. subsp. paliasiana var. pallasiana meşcerelerinde bulunan odun özgül ağırlığının genetik çeşitliliği çalışılmıştır. Odun özgül ağırlığı (yaş ağırlık), maksimum rutubet metodu ile tesbit edilmiştir. Ayrıca, maksimum rutubet miktarı ile fırın kurusu ağırlığın yaş ağırlığa oranı da ölçülmüştür. Populasyonlar içinde ve populasyonlar arasındaki herhangi bir farklılığı test etmek için veriler varyans analizi ile hesaplandı. Varyasyon bileşimi, varyasyon kaynaklarının toplam varyasyona katkısını bulmak için hesap edildi. Aile kalıtım değerleri her karakter için; odun özgül ağırlığı,maksimum rutubet miktarı, fırın kurusu ağırlığın yaş ağırlığa oranı en kalıtsal karakteri bulmak için hesaplandı. Varyans analizi sonuçları her karakter için; odun özgül ağırlığı, maksimum rutubet miktarı, fırın kurusu ağırlığın yaş ağırlığa oranı populasyonlar içi aileler arasında önemli bir farklılık göstermektedir (p < 0,01). Ancak, bölgeler arası ve populasyonlar arasında ki fark önemli değildir. Varyans bileşimi değerleri, aileler arasında olan varyasyon kaynağın tüm varyasyona oranı; odun özgül ağırlığı için %1 1.3, maksimum rutubet miktarı için %3.15, fırın kurusu ağırlığın yaş ağırlığa oranı için %11.1 olarak bulunmuştur. Ancak, bölgesel ve populasyonlar arası varyasyon kaynakları üç karakter için 0 değerini vermiştir. Aile kalıtsal değerleri odun özgül ağırlığı için 0.275, maksimum rutubet miktarı için 0.087, fırın kurusu ağırlığının yaş ağırlığa oranı için 0.273 olarak değişmektedir. Populasyonlar içi aileler arasında gözlenen varyans bileşimleri ve aile kalıtım değerleri göstermiştir ki, odun özgül ağırlığı ve fırın kurusu ağırlığın yaş ağırlığa oranı ağaç İslah çalışmalarında aileler arasında etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENETIC VARIATION IN WOOD SPECIFIC GRAVITY OF THREE- YEAR- OLD Pinus nigra SEEDLINGS STEEL, (ÜLKÜ) Feride M.S. in Biology Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Hasan VURDU January, 1994, 47 pages In this study, the genetic variation in wood specific gravity of three- year-old Pinus nigra Arn. subsp. pallasiana var. pallasiana seedlings was studied among and within seven populations from central Anatolia. Three replications were evaluated, which corresponding to 4185 ( 281 families x 3 replications x 5) individuals. Wood specific gravity (green volume basis) was determined by using the maximum moisture content method. In addition, maximum moisture content and the ratio of oven dry weight to wet weight of wood were measured. The data were analyzed by Analysis of Variance (ANOVA) in order to test any differences, among and within populations. Component of variance were calculated to find out the contributions of each source to the total variance. Family heritability of each trait; wood specific gravity, mmaximum moisture content, the ratio of oven dry weight to wet weight was also calculated to determine the most heritable trait.