Atıkların gazifikasyonunu yapan bir tesiste; endütriyel arıtma çamurlarının enerji verimliliğinin değerlendirilmesi
Energy efficienciy assesment of a gasification plant using industrial sludge
- Tez No: 355430
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNAY YILDIZ TÖRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gazifikasyon, enerji verimliliği, arıtma çamuru, çar(char), siklon tozu 2014, 94 Sayfa, Gasification, energy efficiency, industrial sludge, çar(char), cyclone powder 2014, 94 pages
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Dünyada hızla artan nüfus, gelişmekte olan teknoloji ve endüstriyel faaliyetlere paralel olarak ciddi bir atık üretimi söz konusudur. Atık yönetimi; azalmakta olan enerji, hammadde gibi tabii kaynakların maksimum verimi sağlayacak şekilde kullanılmasını, az atıklı üretimin desteklenmesini, atıkların geri kazanımını ve yeniden kullanımını, hava, su, toprak ve canlılara zarar vermeden bertarafının gerçekleştirilmesini amaçlayan toplama, taşıma, geri kazanım ve bertaraf işlemlerinin tümüdür. Atıkların, uygun bir şekilde kontrol altına alınması ve diğer atıklardan ayrı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Atıklar düzenli depolamaya gönderilmeden önce hacimsel olarak indirgenmelerini sağlamak ve yapılarındaki organik bileşenleri enerji üretimi için değerlendirmek amacıyla termal yöntemler kullanılmaktadır. Günümüzde gazlaştırma teknolojisi ile atık bertaraf etme ve enerji eldesi önemli bir konu haline gelmiştir. Sentetik gaz ısıl değere sahiptir. Enerji, kimyasal madde ya da yakıt üretiminde kullanılabilmektedir. Bu tez çalışmasında, Trakya bölgesinde faaliyet gösteren Tekstil, Süt ve Süt ürünleri, Bitkisel ve Bitkisel olmayan yağ, Cam ve Metal sektörlerinde faaliyet gösteren endüstrilerin kaynağına bağlı olarak (fiziksel, kimyasal, biyolojik, vb.) atık su arıtma tesisi susuzlaştırma ünitesi çıkışından alınacak arıtma çamuru numunelerinin nem, kül ve ısıl değer parametrelerinin ölçümleri yapılmış ve gazifikasyon verimliliği açısından önemli olan parametreler bazında en uygun besleme kombinasyonları tanımlanmıştır. Ardından, bu kombinasyonların gazifikasyonu sonucu oluşan çar(char) ve siklon tozu atıklarında da nem, kül ve ısıl değer parametrelerinin ölçümü yapılarak enerji verimliliği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, a significant amount of waste is produced in paralel with the increase of population in the world and developments in technology and industry. Waste management includes the procedures of collection, transportation, recovery and disposal of waste materials which aims decreasing usage of natural sources like energy, raw material with maximum efficiency, the supporting of minimum waste production, the recovery and reuse of waste materials, the disposal of the waste materials without any damage to air, water, earth and living organisms. Wastes are required to be controlled in proper conditions and assessed individually from other waste materials. These materials are required to be reduced by volume before landfilling. Also, these materials have the potential to be used in energy production because of their organic contents. Therefore, thermal disposal methods of waste materials are commonly used. In this thesis study, humidity, ash and calorific values of treatment sludge samples, taken from wastewater treatment plant dewatering units of textile, dairy, vegetable and nonvegetable oil, glass and metal industries in Trakya Area, have been measured and the most proper feeding combinations, on the basis of significant parameters in terms of gasification yields, have been identified. In addition, the same measurements have been performed on the char and cyclone dust samples occured as a result of gasification and energy yields of the combinations have been determined.