Optimization of the coagulation process towards simultaneous removals of THM precursos and turbidity-a case study
  1. Tez No: 35558
  2. Yazar: AYSUN TUNCER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Trihalometanlar (THM), Alüminyum Sülfat, Koagülasyon, Demir Klorür, Faktöryel Tasarım, Yumak! aştırma, TOC, UVA, Bulanıklık, Trihalomethanes (THMs), Al(III) Sulphate, Coagulation, Fe(III) Chloride, Factorial Design, Flocculation, TOC, UVA, Turbidity
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
öz KOAGÜLASYON SÜRECİNİN THM OLUŞUMUNA NEDEN OLAN MADDELERİN VE BULANIKLIĞIN ARITIMI DOĞRULTUSUNDA OPTlMlZASYONU - ÖRNEK ÇALIŞMA TUNCER, Aysun Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. ülkü Yetiş Eylül 1994, 158 sayfa Su içinde doğal olarak bulunan organik maddelerin klorlama süreci sırasında klor ile reaksiyona girdiği ve başlıca trihalometanlar (THM) olmak üzere bazı zehirli maddeler oluşturdukları bilinmektedir. Bu çalışmada, THM oluşumuna neden olan organiklerin Ivedik îçme Suyu Arıtma Tesisi giriş ham suyundan alüminyum sülfat ve demir klorür koagülasyonlan ile giderimi çalışılmıştır. Koagülasyonla organik ve bulanıklık arıtımı performansını etkileyen en önemli faktörlerin faktöryel tasarım metodu ile belirlenmesi amacıyla bir seri Jar Test deneyleri yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda; yumaklaştırma sonrası çökeltme süresi, koagülan madde dozu ve sıvı pH değeri; alum koagülasyonunda toplam organik karbon (TOC), ultraviyolet abzorbansı (UVA) ve bulanıklık giderimlerini etkileyen en önemli faktörler olarak bulunmuştur.En yüksek TOC, UVA ve bulanıklık arıtımlarını sağlayacak en iyi alüminyum sülfat ve demir klorür dozları 50 mg/L ve 30 mg/L olarak belirlenmiştir. En iyi arıtım pH değeri alüminyum sülfat koagülasyonunda pH 5 ile 7 aralığında ve demir klorür koagülasyonunda pH 4 olarak bulunmuştur. Polielektrolit eklenmesinin sadece alüminyum sülfat koagülasyonunda etkili olduğu kanıtlanmıştır. Ivedik îçme Suyu Arıtma Tesisi giriş ham suyunda TOC ve UVA arasında oldukça iyi bir korelasyon elde edilmiştir. Böylece, gerçek tesis boyutlarında, organik madde konsantrasyonunun belirlenmesinde UVA ölçümlerinin pratik olarak kullanılabileceği kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZATION OF THE COAGULATION PROCESS TOWARDS SIMULTANEOUS REMOVALS OF THM PRECURSORS AND TURBIDITY - A CASE STUDY TUNCER, Aysun M.S. Thesis in Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. ülkü Yetiş September 1994, 158 pages The natural organic matter present in water is known to react with chlorine during chlorination and produce toxic chlorinated organics mainly trihalomethanes (THMs). In this study, removal of THM precursors from Ivedik Water Treatment Plant influent raw water by chemical coagulation utilizing Al (III) sulphate (alum) and Fe(III) chloride was studied. Jar test experiment were performed to determine the most important operational parameters affecting organic and turbidity removal efficiencies by factorial design approach. It was found that; settling time after flocculation, coagulant dosage and solution pH are the most important parameters with respect to TOC, UVA and turbidity removals in alum coagulation. The optimum alum and Fe(III) chloride dosages that provide the highest TOC, UVA and turbidity removals were evaluated as 50 111mg/L and 30 mg/L respectively. The optimum treatment pH in alum coagulation was found to be range from 5 to 7, whereas that of Fe(III) chloride was 4. The polyelectrolyte addition was proved to be effective in only alum coagulation. The fairly good correlation obtained between TOC and UVA at îvedik Water Treatment Plant influent raw water showed that; this calibration can be used practically in real plant operations to predict organic matter concentrations by simple UVA measurements.