Restoration and rehabilization project of Arab Ahmet Urban Historic Site in nicosia at Turkish Repuplic of Northern Cyprus
Lefkoşa'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde, Arab Ahmet kentsel tarihi konut dokusunun korunması ve sağlıklaştırılması projesi
  1. Tez No: 35559
  2. Yazar: MEHMET YILDIRIM
  3. Danışmanlar: FUAT GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: kentsel, geleneksel, Arab Ahmet, tarihsel sorun, korama, sağlıklaştırma, Kıbrıs, Lefkoşa, urban, traditional, neighbourhood, Arab Ahmet, historical, problem, rehabilitation, conservation, Cyprus, Nicosia
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimari Restorasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
öz LEFKOŞAT)A KUZEY KIBRIS TÜRK CL%fflURh^TTNDE, ARAB AHMET KENTSEL TARİHÎ KONUT DOKUSUNUN KORUNMASI VE S AĞLIKLAŞTIRILMASI PROJESİ YILDIRIM, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Restorasyon Mimarlık Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Öğretim Görevlisi Fuat Gökçe Eylül 1994, 182 Sayfa Arab Ahmet geleneksel kentsel konut bölgesi 20.yy'ın başlarında Lefkoşa'nın en önemli semtlerinden biriydi. Fakat son zamanlarda sosyal, ekonomik ve demografik niteliklerinin zenginliği ve çeşitliliği açısından en alt düzeye ulaşmıştır. Arab Ahmet geleneksel kentsel konut bölgesini konu alan bu tez yedi bölümden oluşmaktadır. Kentsel ölçekteki genel koruma sorunlarını, çalışma alanının seçiliş nedenlerini, çalışmanın amacını ve yöntemi içeren giriş bölümünün ardından gelen ikinci bölümde Kıbrıs adasının ve Lefkoşa şehrinin tarihsel gelişimi incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Arab Ahmet bölgesi ve yakın çevresinin genel nitelikleri ve sorunları tanımlanmıştır.Dördüncü bölümde çalışma alanında toplanan bilgiler doğrultusunda çevre değerleri, fiziksel, mimari ve sosyo ekonomik yapışım kapsayan analizler yapılmıştır. Çalışılan alanın sorunları ve olanakları beşinci bölümde değerlendirilmiştir. Altıncı bölüm, Arab Ahmet geleneksel kentsel konut bölgesinin geleceğe ulaşmasını sağlayacak sağlıklaştırma ve koruma karar ve önerilerini içermektedir. Yedinci ve son bölüm bu tezin amaçları, çalışılan ölçek çerçevesinde problemlere yönelik getirdiği çözümleri bir bütün olarak değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RESTORATION AND REHABILITATION PROJECT OF ARAB AHMET DISTRICT IN NICOSIA AT TURKISH REPUBLIC OF NORTHERN CYPRUS YILDIRIM, Mehmet M. S. in Restoration. Architecture Supervisor: Instructor Fuat Gökçe September 1994, 182 Pages The Arab Ahmet traditional urban residential neighbourhood was one of the prestigious and important neighbourhoods of Nicosia at beginning of 20 th century. Nowadays it reached to the lowest level in terms of the richness and variety of physical, economical, social and demographical aspects. But it still preserves its traditional urban residential neighbourhood texture with its traditional building stock. This thesis the subject of which is Arab Ahmet traditional neighbourhood is carried out under seven significant chapters. In the second chapter after the introduction, which includes the problems of conservation, brief information about the study area, the aim of the study and the methodology the historical evolution of the island of Cyprus and the city of Nicosia is comprehensively studied. fitIn the third chapter the general descriptions and problems of the nearby environment are studied. The fourth chapter of the thesis deals with the analysis related with its environmental aspects; physical, architectural and socio-economic structure, derived from the documentation from the study area. The fifth chapter covers the analytical evaluation of the study area. The problems and the potentials of the study area is also taken into consideration in this chapter. The sixth and last chapter is about the rehabilitation and conservation proposals and decisions on the area in order to provide the continuity of this cultural heritage in the future. The seventh chapter gives the final conclusion on the thesis putting down the problems, approach to these problems and solutions within the limits of the scale which is carried out.