Pitting corrosion in base metal dental casting alloys
Baz metal dental döküm alaşımlarında çukurcuk korozyonu
  1. Tez No: 35577
  2. Yazar: TEVFİK ALP ALANYALIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DORUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çukurcuk Korozyonu, Baz Metal Dental Döküm Alaşımları, Kıymetsiz Metal Dental Döküm Alaşımları, Wironium, Wironit, Wiron 88, Wiron 99, Pitting Corrosion, Base Metal Dental Casting Âlîoys, Nonprecious Dental Casting Alloys, Wironium, Wironit, Wiron 88, Wiron 99
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
öz BAZ METAL DENTAL DÖKÜM ALAŞIMLARINDA ÇUKURCUK KOROZYONU ALANYALIOĞLU, Tevfik Alp Doktora Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa DORUK Haziran, 1994, 209 sayfa Dental protezler estetik amaçlı olarak genellikle porselen ya da akrilik reçineyle kaplanırlar. Bu durumda, metal destek ve estetik kaplama arasındaki tutuculuğun kalitesi protezin başarısında belirleyici bir rol oynar. Metal-seramik sistemlerinde tutuculuk büyük ölçüde kimyasal bağla sağlanır. Öte yandan, metal- akrilik sistemindeki tutuculuk tümüyle mekanik olup, metal destek yüzeyinde oluşturulan altı tırnaklı çıkıntılarla arttırılır. Ancak, bu çıkıntılar aşırı diş kesimi ve akriliğin renginin bozulması gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu noktada, metal destek yüzeyinde oluşturulacak çukurcuk korozyonu (tabii baz metal alaşımlarla sınırlı olmak üzere) tutucu çıkıntıların yukarda belirtilen sakıncalarını azaltacak bir seçenek olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada, baz (kıymetsiz) metal dental döküm alaşımlarında elektrokimyasal yöntemlerle çukurcuk oluşturulması amaçlandı. Çalışmadakullanılan dental döküm alaşımları gerek Co-Cr-Mo sistemine (Wironium ve Wironit) gerekse Ni-Cr-Mo sistemine (Wiron 88 ve Wiron 99) dayalı olacak şekilde seçildi. Alaşımların yerel korozyon davranışlarının belirlenmesinde ve çukurcuk oluşturulmasında potansiyel kontrollü yöntemler (poîansiyodinamik ve potansiyostatik polarizasyon) kullanıldı. Çalışmada temel olarak, 0.1, 1.0 ve 2.0 N konsantrasyonlarındaki sulu NaCl çözeltilerine yer verildi. Bunlara ek olarak, FeCİ3 çözeltilerinde bazı daldırma deneyleri de yapıldı. Çözelti sıcaklığı ve yüzey pürüzlülüğü diğer değişkenleri oluşturdu. Aynı zamanda, alaşımların mikro yapıları ve mikro yapı-çukurcuk ilişkileri de çalışmanın bir parçası olarak araştırıldı. Mikro yapı incelemeleri temel olarak X-ışınlan mikro-analiziyle desteklenen optik ve tarama elektron mikroskopu çalışmalarım içerdi. Wironium dışındaki tüm alaşımlarda, kaynar NaCl çözeltilerinde, yerel korozyon elde edildi. Ancak, alaşımlardaki çukurcuk büyümesinin sınırlı olduğu görüldü. Bu olayın çukurcuk korozyonuyla birlikte oluşan ve anodik akımın büyük bölümünü kullanmış olması gereken aralık korozyonundan kaynaklandığı kanısına varıldı. Çukurcuklann, her koşulda, malzemenin belirli matris-çökeiti arayüzeylerinden çözünmesiyle oluştuğu bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PITTING CORROSÎON İN BASE METAL DENTAL CASTING ALLOYS ALANYALÎOĞLU, Tevfik Alp Ph. D. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa DORUK June, 1994, 209 pages. Dental prostheses are usually veneered with porceîain ör acrylic resin for aesthetic purposes. in these cases, the quality of retention between metallic support and aesthetic coating has a determining role in the success of the prosthesis. Retention is provided, to a large extent, by chemicaî bonding in metal- ceramic systems. On the other hand, retention is püre mechanical in metaİ-resin systems and is improved by making small protrusions that have undercuts on the surface of the metallic support. However, these protrusions may cause problems such as excessive tooth cutting and discoîoration of acrylic resin. At this point, producing pitting corrosion on the surface of the metallic support (naturally restricted to base metal alloys) arises as an alternative in minimizing the above mentioned drawbacks of retentive protrusions. IIIîn this study, production of pits in base (i.e., nonprecious) metal dental casting alloys by electrochemicai methods was aimed. Dental casting alloys used in the study were selected to be based on both Co-Cr-Mo system (Wironium and Wironit) and Ni-Cr-Mo system (Wiron 88 and Wiron 99). Mainly, controlled- potential methods (potentiodynamic and potensiostatic polarization) were employed in the determination of localized corrosion behavior of alloys and in pit production. Electrolytes used in the study were principalîy acjueous NaCl solutions of 0.1, 1.0 and 2.0 N concentrations. in addition, some immersion tests in FeCl3 solutions were also conducted. Solution temperature and surface roughness consîituted other variables. At the same time, microstructure of alloys and pitting- microstructure relationships were also investigated as a part of the study. Microstructural investigations mainly involved meîallographic studies by optical and electron microscopy that were supported by X-ray microanalysis. Localized attack was achieved in boiling NaCl solutions for ali alloys except Wironium. However, pit growth in alloys was found to be limited. This phenomenon was thought to have resulted from crevice corrosion which, occurred along with pitting and should have consumed most of the anodic current. in ali cases, pits were found to occur by the dissolution of material at the interface between matrix and certain precipitates.