A New biodiversity information management system and its application to the avifauna of Turkey
Yeni bir biyolojik çeşitlilik bilgi yönetim sistemi ve Türkiye avifaunası üzerinde uygulanması
  1. Tez No: 35576
  2. Yazar: CAN BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT KENCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik Çeşitlilik, Doğa Koruma, Kuşlar, Türkiye Avifaunası, Veritabanı, Bilgi Yönetimi, HyperText, Biodiversity, Conservation, Birds, Avifauna of Turkey, Databases, Information Management, HyperText
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
öz YENİ BİR BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ VE TÜRKİYE AVİFAUNASI ÜZERİNDE UYGULANMASI BİLGİN, C. Can Doktora Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Aykut KENCE Temmuz, 1994, 135 sayfa. Bu tezde, önce Türkiye Avifauna' sının tarihsel gelişimi ve şu andaki durumu ele alınmaktadır. Analiz sonucunda Türkiye Avifaunası'mn 299'u düzenli üreyen ve 56'sı rastlantısal tür olmak üzere toplam 449 türle orta zenginlikte bir avifauna olduğu belirlenmiştir. İnsan eliyle salınmalar ve soyu tükenenlerin yanısıra tehdit altodaki türler de tartışılmış ve 35 tür bir tehdit sınıfına dahil edilmiştir. Nadirlik analizleri, değişik nitelikte ve farklı nedenlerle ender olan türlerin varlığını ortaya koymuştur. Bütün cardı gruplara uygulanabilecek esneklikte ve ilişkisel veritabanı modeline dayalı bilgisayarlı bir biyolojik çeşitlilik bilgi yönetim sistemi tasarlanmış ve kurulmuştur. Bu sistem, içlerinde taksonomik, nomenklatürel, coğrafik, örnek (specimen) ve doğa koruma bilgilerinin de bulunduğu ve ortak alanlar yoluyla ilişkili 16 veritabanı etrafında oluşturulmuştur. Sistem, değişik koşulları sağlayan taramalara cevap verebilir ve yayına hazır nitelikte çıktı sunabilir niteliktedir. Resim ve ses gibi hypermedia unsurlarım sisteme eklemek mümkün olmaktadır.Bu sisteme paralel olarak, eldeki bilgiyi geniş bir kullanıcı kitlesine sunmak için World Wide Web'e dayalı, ağ üzerinde bir biyolojik çeşitlilik bilgi sistemi denemeye açılmıştır. Avifauna ve ilgili veriler her iki sistemi denemek ve değerlendirmek üzere kullanılmışlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW BIODIVERSITY INFORMATION MANAGEMENT SYSTEM AND ITS APPLICATION TO THE AVIFAUNA OF TURKEY BİLGİN, C. Can Ph.D. in Biology Supervisor: Prof.Dr. Aykut KENCE July, 1994, 136 pages. In the first part of this study, the historical development of the Avifauna of Turkey and its current status is presented. The analysis reveals a moderately diverse fauna comprised of 449 species, of which 56 are vagrants and 299 are regular breeders. Introductions, extinctions as well as threats are discussed. 35 species are classified as being under some sort of threat. Rarity analyses revealed different types and causes of scarcity. A computerized biodiversity information management system (BIMS) based on the relational database model is designed and developed as a flexible model for all living groups. BIMS is set around a core of 16 databases (including taxonomic, nomenclatural, geographical, specimen and conservational data) which are interrelated via common fields. The system can be queried to satisfy various conditions and the output can be formatted to produce publication-ready material. It is possible to integrate hypermedia elements such as images and sound into the system. IllIn parallel with BIMS, a networked biodiversity information system (BIS) based on World Wide Web is put on trial to make biodiversity information available to a wide audience. The avifauna and related information is used to test and evaluate the BMS/BIS.