The Synthesis of 2-substituted epichlorohydrins and their reactions
2-substitüe epiklorohidrinlerin sentezi ve reaksiyonları
- Tez No: 35578
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Diklorohidrinler, Epiklorohidrinler, Siklopropanoller, Allilik alkoller, Diazido alkoller, Dichlorohydrins, Epichlorohydrins, Cyclopropanols, Allylic alcohols, Diazido alcohols. Science
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
öz 2-SUBSTİTÜE EPİKLOROHİDRİNLERİN SENTEZİ VE REAKSİYONLARI ÖZGÜL, Emine Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Aralık, 1994, 69 sayfa Diazido alkollerin, 1-substitüe siklopropanollerin ve 2-substitüe allilik alkollerin sentezlenmesi için yeni bir metot geliştirilmiştir. Diazido alkoller, hem ilaç olarak kullanılan hem de ilaçlar için önemli başlangıç maddesi olan amino alkollerin, ve amino asitlerin sentezinde kullanılmaktadır. Siklopropanoller ve allilik alkoller, homoenolat türevlerine çevrilmeleri ve ilginç başlangıç maddesi olma özellikleri bakımından sentetik organik kimyada önemli bir yere sahiptirler. Bu çalışmada, dikloroasetonun çeşitli alkil ve aril halojenürlerîe olan Grignard tepkimeleri diklorohidrin yapılan oluşturmuştur. Bazik tepkime koşullan altında, elde edilen diklorohidrinler, bir çok transformasyon için çok kıymetli bileşikler olan epiklorohidrinlere dönüştürülmüştür. Daha sonra, epiklorohidrinlerin Grignard reaktiflerinin rearanjmanı sonucu 1-substitüe siklopropanoller ve 2- substitüe allilik alkoller karışım olarak elde edilmiştir. Fakat, bu karışımayrılamamıştır. Dolayısıyla, çalışmanın bu kısmı için ürünlerin ayrılmasına olanak veren ya da sikloprapanolü allil alkole çeviren yeni bir metot gerekmektedir. Epiklorohidrinlerin sodyum azit ile halka açılma reaksiyonları incelenmiş ve bu raksiyonlarla da diazido alkoller elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SYNTHESIS OF 2-SUBSTITUTED EPICHLOROHYDRINS AND THEIR REACTIONS ÖZGÜL, Emine M. S. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ayhan S. Demir December, 1994, 69 pages A new synthetic method was developed for the synthesis of diazido alcohols, 1 -substituted cyclopropanols and 2-substituted allylic alcohols. Azido alcohols are used for the synthesis of amino alcohols, which both are used as drugs and are important starting materials for many drugs, and amino acids. Cyclopropanols and allylic alcohols are of great importance in synthetic organic chemistry since they are transformed into homoenolate derivatives and they are interesting starting materials. In this work, Grignard reaction of dichloroacetone with different alkyl and aryl halides yielded corresponding dichlorohydrins. Under basic reaction condition, resultant dichlorohydrins were converted to 2-substituted epichlorohydrins with quaternary carbon atom which are versatile compounds for a lot of transformations. Then, 1 -substituted cyclopropanols and 2-substituted allylic malcohols were obtained as a mixture via intramolecular rearrangement of the Grignard reagents of the epichlorohydrins. Nevertheless, this mixture could not be separated. So, for this part of the work, a new method which either enables to separate the products or to convert cyclopropanol to allyl alcohol is required. Ring- opening reaction was carried out with sodium azide and epichlorohydrins to obtain diazido alcohols.