Türkiye'de e-Devlet sürecinde aktörlerin algıları: Sorunlar ve çözüm önerileri
The perceptions of the actors in the process of e-Government in Turkey : Problems and recommendations for solutions
  1. Tez No: 355795
  2. Yazar: RECEP ERDEM ERKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: e-Devlet, e-katılım, Hesap Verebilirlik, Bilgi Toplumu, E-government, E- participation, Accountability, Information Society
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
e-Devlet son yıllarda özellikle kamu politikası alanında üzerinde çokça tartışılmakta olan bir konu olarak ön plana çıkmaktadır. Özellikle 1980 yılı sonrasında belirleyici olan neoliberal iktisadi yaklaşımlar eksenindeki küreselleşme rüzgarı etkisinde ortaya çıkmış olan kamu yönetimi paradigmalarındaki Yeni kamu İşletmeciliği ve sonrasında Yönetişim yaklaşımlarına doğru yönelimler, özellikle vatandaş ekseninde katılım, şeffaflık ve hesap verebilirlik kavramlarının önemini ciddi ölçüde artırmıştır. Böyle bir ortamda kamu hizmetlerinde gerek katılımı gerek şeffaflık ve hesap verebilirliği artırıcı etkileri ile üzerinde çokça tartışılmakta olan e-Devlet konusu bu tez kapsamında, özellikle Türkiye'deki karar verici konumundaki paydaşların konu ile ilgili algılarının ne şekilde olduğu boyutuyla incelenmektedir. Tezin sonuç kısmında ise tespit edilmiş olan ihtiyaç olan gelişim ve değişim alanlarına yönelik olarak tavsiye ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
E-government is a widely discussed topic especially in public policy area in the last few years. Especially the approaches, that led to New Public Management and consecutively Governance practice in public managment paradigms after 1980's with the impact of neoliberal effects coming with globalization issue, had increased the importance of participation, transperancy and accountability on the citizen side. Under these circumstances, e-government issue that has got amazing impacts on these three pillars is discussed in this thesis, especially with its dimension on measurement of the perception for it on the stakeholders side. And in the conclusion section, the advices and solution proposals are stated for needs that are determined in scope of the ampiric study inside the thesis.