Kemalizm, ideoloji ve hegemonya: Kuramsal bir inceleme
Kemalism, ideology and hegemony: A theoretical review
  1. Tez No: 355805
  2. Yazar: OSMAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kemalizm, Hegemonya, Modernleşme, Pozitivizm, Sivil ve Politik Toplum, Kemalism, Hegemony, Modernization, Positivism, Civil and Politic Society
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu tezde, akademik literatürde Kemalizm'in ideoloji olup olmadığı ile ilgili birçok çalışma olmasına rağmen, Gramsci'nin fikirlerinden faydalanarak farklı bir bakış açısıyla Kemalizm'in ideoloji sorgusu yapılmaya çalışılmış ve bu bağlamda akademik literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Dolayısıyla, Kemalizm'in Gramsci üzerinden ideoloji sorgusu, ilk bölümde Kemalizm'in sahip olduğu ilkeler bağlamında fikirsel altyapısı sunularak, cumhuriyetçilik, halkçılık, inkılâpçılık, devletçilik, laiklik ve milliyetçilik farklı bir bakış acısıyla irdelenmiştir. İkinci bölümde ise tezin temel problematiği olan Kemalizm'in ideoloji olup olmadığı tartışılarak Kemalizm'in kendisini insanların bilinç ve pratiklerini nasıl yerleştirdiği ve sosyal ve fiziki ortamı nasıl belirlediği tartışılmıştır. Bu bağlamda, çeşitli yazarların Kemalizm konusunda farklı fikirlerine yer verilmiş, aynı zamanda üstyapı ve yapı dikatomisi üzerinden modernleşme olgusu ve pozitivizm üzerinde durulmuştur. Son bölümde Gramsci'nin akademik literatüre kazandırdığı fikirleri üzerinden yani hegemonya ile sivil ve politik toplum dikatomisi üzerinden Kemalizm'in kendisini nasıl yeniden ürettiği tartışılmıştır. Sonuç olarak, kendi ideoloji algılamamız üzerinden Kemalizm'in ideoloji olduğu kanısına varılmış, aynı zamanda Kemalizm'in hegemonyasını sivil toplum ve politik toplum araçlarını kullanarak kendisini gelecek nesillere aktarmış yanı yeniden üretimini bir sistem halinde sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, although there are lots of academic studies about whether Kemalism is an ideology or not, it was aimed that, the inquiry of Kemalism's ideology was studied from a different perspective by using the ideas of Gramsci and in this way it was contributed to academic literature. The inquiry of Kemalism's ideology on Gramsci's ideas, in the first part, presenting the intellectual infrastructure about the principles which Kemalism has, and also goes through the principles of Republicanism, Populism, Revolution, Statism, Nationalism, Secularism will be examined from a different point of view. Second part of the thesis is focused on whether Kemalism is an ideology or not and how ıt is located in practices (behaviors) and consciousness of people and also how ıt determines social and physical environment. Different ideas of several authors were placed about this subject. It was also focused on the positivism and the dichotomy of infrastructure and upper structure about modernization through Kemalism. In the third part, it was discussed how Kemalism reproduces itself on ideas which Gramsci brought in the academic literature, namely on the Hegemony and the dichotomy of civil and politic society. Finally, according to our research, we reached the conclusion that Kemalism is an ideology, hegemony of Kemalism transferred itself to next generations by using the tools of civil and politic society, and namely it provided its renovation as a system.