Transient stability analysis by using artificial neural networks
Yapay nöron ağları kullanarak transient stabilite analizi
  1. Tez No: 35587
  2. Yazar: EMİN ULUÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SEVAİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Nöron Ağı, Transient Stabilite Analizi, Artificial Neural Network, Transient Stability
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
öz YAPAY NÖRON AĞLARI KULLANARAK TRANSIENT STABİLİTE ANALİZİ ULUCA Y, Emin Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Osman SEVAİOĞLU Şubat, 1994, 86 sayfa. Bu tezde, elektrik sisteminin geçici rejimi yapay nöron ağı kullanarak simüle ve test edilmiştir. Geçici rejim analizi, bir elektrik sisteminin işletilmesinde ve kontrolünde uygulanan en önemli analizlerden biridir. Geçici rejim analizinde ve yapay nöron ağının performansının belirlenmesinde kullanılmak üzere gerekli olan bilgileri elde etmek için test sistemi üzerinde detaylı incelemeler gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada yapay nöron ağı modeli olarak bir“Backpropagation”Yapay Nöron Ağı temel alınmıştır. Önce sisteme bir dış etken yardımı ile bir müdahale yapılarak elektrik sisteminin çalışma noktaları elde edilmiş, daha sonra da bu noktalar yapay nöron ağına öğretilmiş ve öğretilmeyen noktalar ile de yapay nöron ağı test edilmiştir. Gerçek elektrik sistemi problemleri için yapay nöron ağının performansının uygunluğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSIENT STABILITY ANALYSIS BY USING ARTIFICIAL NEURAL NETWORKS ULUÇAY, Emin M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Osman SEVAİOĞLU February, 1994, 86 pages. In this thesis, transient response of a power system is simulated and tested by using an artificial neural network. Transient stability is one of the most significant analyses in power system operation and control area. Extensive studies have been carried out on the test system in order to obtain the required data for the analysis, and test data used for the performance evaluation of the artificial neural network. The artificial neural network used in the present research is based on the Backpropagation Neural Network. Power system states are first obtained by introducing a perturbation in the test system. These states are then learned by the artificial neural network and untrained states of the power system are tested on the artificial neural network. The performance of the artificial neural network is proved to be suitable for application to real power system problems.