Başbakanlık iletişim merkezine (BİMER) ve Milli Eğitim Bakanlığı iletişim merkezine (MEBİM) yapılan başvurulara ilişkin il eğitim denetmenlerinin görüşleri
Opinions of county education inspectors concerning applications to the communication centre of the prime ministry (BİMER) and communication centre of The Ministry of National Education (MEBİM)
- Tez No: 355914
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Başbakanlık İletişim Merkezi, Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi, başvuru, bilgi edinme hakkı, Communication Centre of the Prime Ministry, Communication Centre of the Ministry of National Education, Education Inspector, application, the right to get information
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırma; Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) ve Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezine (MEBİM) yapılan başvurulara ilişkin il eğitim denetmelerinin görüşlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu Türkiye genelinde görev yapan 260 eğitim denetmenine uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 21.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Eğitim denetmenlerinin BİMER ve MEBİM'e yapılan başvurulara ilişkin görüşlerinin ve BİMER ve MEBİM oluşumlarına ilişkin görüşlerinin belirlenmesinde frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma istatistiklerinden, tanımlayıcı özelliklerine ilişkin eğitim denetmenlerinin görüşlerindeki farklılaşmaların incelenmesinde ise t testi, tek yönlü anova ve tukey testlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda; eğitim denetmenlerinin BİMER ve MEBİM'e yapılan başvurulara ilişkin en fazla katıldıkları görüşlerin;“İftira Olduğu Anlaşıldığında Asılsız Müracaatta Bulunan Kişi Hakkında Yasal İşlem Yapılmalıdır”ve“Resmi İşlem Başlatılmadan Önce Yöneticiler Tarafından Bir Ön İşleme/araştırmaya Tabii Tutulmalıdır.”önermelerine ilişkin olduğu, En az katıldıkları görüşlerin ise,“Türk Milli Eğitiminin Amaçlarının Gerçekleşmesine Olumlu Katkı Yapmaktadır.”ve“Öğrenciler Tarafından Yapıldığı Belirlendiğinde Dikkate Alınmamalıdır.”önermelerine ilişkin olduğu saptanmıştır Araştırmaya katılan eğitim denetmenlerinin BİMER ve MEBİM oluşumlarına yönelik görüşleri incelendiğinde ise denetmenlerin en fazla katıldıkları görüşlerin“Gerekli Gereksiz Çok Sayıda Başvuruya Neden Olduğu İçin İş Yükümü Artırmaktadır.”ve“Kamu Kaynakları ve Personelinin Gereksiz Kullanılmasına Neden Olmaktadır.”önermelerine ilişkin olduğu en az katıldıkları görüşlerin“Başvuru Yolu İle Denetmen Olarak Zaman Zaman Kendim de Başvuru Yaparım.”ve“Bürokrasiyi Azaltmıştır.”önermelerine ilişkin olduğu belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca eğitim denetmenlerinin tanımlayıcı özelliklerine göre (tecrübe, yaş, bulunduğu yer ve diğer farklılıklar gibi) BİMER ve MEBİM'e yapılan başvurulara ilişkin ve BİMER ve MEBİM oluşumlarına yönelik görüşlerinde farklılaşmaların olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis was conducted in order to examine and analyse the opinions of county education inspectors concerning applications to the BIMER and MEBIM. The questionnaire forms prepared for such purpose were applied to 260 county education inspectors working in different parts of Turkey. The results derived from the questionnaires were analysed by using the computer program known as SPSS 21.0.In order to interpret the opinions of education inspectors relating to the applications of BIMER and MEBIM and the opinions concerning the creation of BIMER and MEBIM, frequency, percent, average and standard deviation statistics were used. In examining the different opinions of county education inspectors based on their definitive features, test T, one way anova and Tukey's test were applied.In accordance with the conclusions drawn from the research; county education inspectors mostly share the following opinions:“when the application is understood as slander, to the one who applied, it must be subject to legal investigation”and“before the legal investigation, a pre-investigation must be conducted by the administration.”The least shared opinions by education inspectors is as follows:“it contributes positively to the purposes of the Turkish National Education”and“it should not be taken into account when realised that students applied.”When the opinions of county education inspectors who participated in the research in relation to the creation of BIMER and MEBIM are examined the following conclusions can be drawn; The inspectors mostly share the following opinions:“because these cause an increase in the number of application, whether necessary or not, the workload is increased”and“it causes unnecessary usage of the public resources and staff.”In this context, the least shared opinions can be indicated as:“As an inspector, I sometimes apply too”and“it reduced the bureaucracy.”Additionally, in the work, based on the different characteristics of the county education inspectors such as experience, age, location and other differences, it is determined that there are different opinions of inspectors in relation to applications to the BIMER and MEBIM and the creation of BIMER and MEBIM.