Effects of maximum size of natural aggregates on the compressive strenght of concrete
Maksimum doğal agrega boyutunun betonun mukavemeti üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 35594
  2. Yazar: MEHTAP TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN V. ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Maximum Aggregate Size, Concrete, Compressive Strength
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
öz MAKSİMUM DO?AL AGREGA BOYUTUNUN BETONUN MUKAVEMETİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ TUNCER, Mehtap Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan Y. ERDO?AN Ocak, 1994, 66 sayfa. Bu çalışma maksimum agrega boyutunun, değişik miktarda çimento içeren betonlardaki etkilerini araştırmak için yapılmıştır. Değişik maksimum agrega boyutunun beton özellikleri üzerindeki etkisini ölçmek üzere maksimum agrega boyutu 8mm, 16mm, 32mm ve 63 n olan agrega gradasyonu ile ve 200, 300, 600 kg/m3 olarak üç değişik dozaj kullanılmakla üretilen betonlar üzerinde araştırma yapılmıştır. Tüm betonların çökme değerleri 5-8 cm olarak tutulmuştur. Toplam olarak çeşitli miktarda çimento içeren ve çeşitli gradasyondaki değişik maksimum agrega boyutları olan 12 değişik tip beton 3, 7, 28, 56 ve 90 günlerde test edilmiştir. vBöylece araştırma boyunca her bir tip için 15 numune olmak üzere toplam 180 standard küp numune test edilmiştir. Gerçekleştirilen basınç testlerinin sonuçlarına göre az miktarda çimento içeren karışımlarda maksimum agrega boyutu 63 mm ile yapılan betonlarda daha küçük boyutlar ile yapılan betonlara göre daha yüksek basınç mukavemetleri elde edilmektedir. Maksimum agrega boyutu 8 mm, 16 mm ve 32 mm olan agrega ile yapılan betonlar arasında basınç dayanımı bakımından az bir fark bulunduğu halde, daha fazla çimento miktarı içeren karışımlar için en küçük maksimum agrega boyutu ile yapılan beton az da olsa daha yüksek dayanım vermektedir. Anahtar Kelimeler : Maksimum Agrega Boyutu, Beton, Basınç Mukavemeti. Bilim Kodu: 624.03.01 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF THE MAXIMUM SIZE OF NATURAL AGGREGATES ON THE COMPRESSIVE STRENGTH OF CONCRETE TUNCER, Mehtap M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. Turhan Y. Erdoğan January, 1994, 66 Pages This study was made to determine the effects of maximum aggregate size on the properties of the concrete with different cement contents. In order to investigate the effect of maximum size aggregate, four different gradations with their maximum aggregate size being equal to 8 mm, 16 mm, 32 mm and 63 mm were used with three different cement contents of 200, 300 and 600 kg/m3. All the concretes had a constant slump value of 5 - 8 cm. Totally 12 different types of concretes with varying amounts of cement contents and varying gradations of different maximum aggregates sizes were tested 3, 7, 28, 56 and 90 days. Thus a total of 180 standard cubic specimens ( 15 specimens for each type of concrete ) were tested iiithroughout the investigation. The resulting compressive strength tests performed, show that for lean mixes, concretes made with a maximum aggregate size of 63mm gives higher compressive strengths than concretes made with smaller maximum aggregate sizes. Although the compressive strength of concretes made by using the aggregates having 8 mm, 16 mm and 32 mm maximum sizes are close to each other, the ones with the smallest maximum size aggregates gives slightly higher strengths when a high amount of cement content is used.