Numerical solution of varrious test caces by using a thin layer navier-strokes code
İnce tabaka novier-strokes kodu ile çeşitli problemlerin sayısal çözümlenmesi
- Tez No: 35599
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. CEVDET ÇELENLİGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sayısal Akışkanlar Dinamiği, Navier-Sfcokes Denklemleri, LU-ADI Metodu, Sonlu Farklar Metodu, Smır Şartları, NACA0012 Modellemesi, Computational fluid Dynamics, Navier-Stokes Equations, LU-ADI Method, Finite Difference Method, Boundary Conditions, NACA0012 Solutions
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz ince tabaka navier-stokes kodu İle çeşitli problemlerin sayısal çözümlenmesi ŞEN, Turgut Serkan Yüksek Lisans Tezi, Havacılık Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Cevdet ÇELENLİGİL Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Ş. KAVSAO?LU Eylül 1994, 96 sayfa. Bu tezde, üç boyutlu ince tabaka Navier-Stokes denklemleri LANS3D kodu kullanılarak sayısal olarak çözülmüştür. Denklemlerin formülasyonu sıradan geometrilerin ele alınmasına olanak sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. Çözümlemede kapalı ve matris formda sonlu farklar metodu kullanılmıştır. Burada kullanılan“İnce Tabaka”yaklaşımı tüm gövde yüzeyinin akış doğrultusunda açılmasını ve Reynolds sayısının l'den çok büyük olmasını gerektirir. Gövdeye dik ve yüzey normaline yakın doğrultudaki terimler kalırken yüzey boyunca viskoz terimlerin tümü ihmal edilir. Bu yaklaşım, bilgisayar hızı ve disk hacmi sınırlamaları sebebi ile kullanılır. İnce tabaka denklemlerde sık çözüm ağına sadece bir doğrultuda yani yüzeye dik yönde gereksinim duyulmaktadır. Bu sayede az sayıda çözüm noktası kullanılabilmektedir. Kodun geçerliliğini denemek için değişik akış şartlarında farklı geometriler kullanıldı. Sonuçlar farklı deneysel ve sayısal veriler ile karşılaştırıldı. İki boyutlu problemler (dairesel tümsekli kanal, kanat arakesiti, silindir etrafındaki akış) ve üç boyutlu eksenel simetrik problemler (topçu mermisi) çözülerek sonuçların deneysel ve sayısal veriler ile oldukça iyi bir uyum içinde oldukları gözlendi. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL SOLUTION OF VARIOUS TEST CASES BY USING A THIN LAYER NAVIER-STOKES CODE ŞEN, Turgut Serkan M.S. in Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. M. Cevdet ÇELENLİGİL Co-Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Mehmet Ş. KAVSAOGLU September, 1994, 96 pages. Three dimensional Thin Layer Navier-Stokes equations (TLNS) were solved numerically by using a program called LANS3D. The equation formulation allows arbitrary body geometries and is solved using an implicit, approximate factorization finite difference scheme. The“Thin-Layer”approximation used here requires that all body surfaces be mapped onto constant longitudinal planes and that Reynolds number is much larger than one. Essentially, all the viscous terms in the coordinate directions along the body surface are neglected while terms in the normal or near normal direction to the body are retained due to computer speed and storage limitations. In order to test the code, different flow configurations are used. The computed results are compared with different experimental and computational data. It is seen that in two dimensional problems (Ni-bump, airfoil, cylinder) and even in three-dimensional axisymmetric problem the computed results are in good agreement with available experimental and computational data.