Physiological and genetical aspects of rhizobium cicer-chickpea symbiosis
Nohut-rhizobium cicer simbiyozunun genetik ve fizyolojik yönden incelenmesi
  1. Tez No: 35598
  2. Yazar: ESRA YILDIZ ERDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRDAL ALAEDDİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rhizobium cicer, Çoklu enfeksiyon, rekabet kabiliyeti, Plazmid, melanin, Rhizobium deer, mixed infection, competitiveness, plasmids, melanin. Science
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
"Sf^sr oz -NOmJT-Rhizobium cicer SİMBİYOZUMJN GENETİK VE FİZYOLOJİK YÖNDEN İNCELENMESİ YILDIZ (ERDAL), Esra Yüksek Lisans Tezi, Biyoteknoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gürdal ALAEDDİNO?LU Yardıma Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Gülay ÖZCENGİZ Eylül, 1994, 83 Sayfa 19601ı yıllardan bu yana, azot fikse edebilen ve aynı zamanda bitkilerle simbiyotik ilişki kurabilen bakterilere yoğun bir ilgi yönelmiştir. Rhizobium-legam ilişkisi en önemli simbiyotik sistemlerden birisidir. Yeni genetik tekniklerin bulunması ve Rhizobium-bitki etkileşiminin daha iyi anlaşılması, Rhizobium'xm ve/veya legüm bitkilerinin özelliklerinin genetik yöntemlerle daha da geliştirilmesi için çalışmalar yapılmasını teşvik etmiştir. i?.cfcer-nohut simbiyozu üzerine sürdürdüğümüz araştırmamızda, 3 yerli ve 3 standard Rhizobium cicer susu, nohutun verimliliğini arttırmadaki etkinlikleri bakımından test edilmişlerdir. Bitki verimliliğinin tayini, kuru gövde ağırlığı, nodul sayısı ve ağırlığı, protein ve total azot miktarlarına dayandırılmıştır. Suşlar, melanin ve ekzopolisakkarit üretimi yanında, antibiyotik dirençlilikleri ve plazmid profilleri yönünden de karakterize edilmişlerdir. Y-29 ve 385'in ikili, Y-29, 620 ve 3379'un üçlü enfeksiyonları, bitkinin total azot içeriklerinde sırasıyla 35 ve 31 kat artışlara neden olmuştur.Çalışmalar, etkin bir suş olarak belirlediğimiz ve iki ayrı megaplasmid içerdiğini gösterdiğimiz Y-29'da melanin üretiminin genetik temelinin araştırılmasına yöneltilmiştir. Isı ve akridin oranj kullanılmak suretiyle bu susta plazmid kaybettirilmesi yönünde çalışmalar yapılmıştır. Bu iki ajanla muamele edilen kültürler tirozin ve bakır sülfat içeren TY-agar plaklarına ekilmiş ve melanin üretemeyenler saptanmıştır. Seçilen 31 pigmentsiz koloninin içinden yalnızca bir tanesinin hiç melanin ve ekzopolisakkarit üretemediği belirlenmiştir. Plazmidlerin hepsini kaybeden CE14 susu hariç, melanin üretemeyen derivatiflerin tümünün megaplazmidlerinden birini (55 kb) kaybettikleri gösterilmiştir. Ana sustan izole edilen plazmid DNA ile CE^'ün transformasyonu, bu susun melanin sentez yeteneğini yeniden kazanmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHYSIOLOGICAL AND GENETICAL ASPECTS OF Rhizobium cicer - CHICKPEA SYMBIOSIS YILDIZ (ERDAL), Esra M. S. in Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Gürdal ALAEDDİNO?LU Co-Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Gülay ÖZCENGİZ September, 1994, 83 Pages In the past three decades, there has been intense interest in nitrogen fixing bacteria that are capable of forming symbiotic relationships with plants. One of the important bacterial plant symbiotic systems is Rhizobium-legamhxous plants. The development of new genetical techniques and the increased understanding of Rhizobium-iplant interaction have stimulated a great deal of interest in genetic improvement of rhizobia and/or plant partners. The present work describes several aspects of R. deer-chickpea symbiosis and in that three local and three standard Rhizobium cicer strains were tested for their ability to increase the yields of chickpea. The assessment of plant productivity was based on shoot dry weight, nodule number and nodule weight, protein and total nitrogen content. The strains were characterized in terms of their antibiotic resistance and plasmid patterns as well as the production of melanin and exopolysaccharides. The double infection of Y-29x385 and triple infection of Y-29, 620 and 3379 resulted in respectively 35 and 31 fold increase in total nitrogen content of plant. mThe studies were directed towards analyzing the genetical basis of melanin production in effective strain Y-29, which had been previously shown to harbour three megaplasmids. Plasmid curing in this strain was next attempted through the combined action of heat and acridine orange. The cured derivatives were screened on TY-agar plates, containing tyrosine and copper sulphate and inability to produce melanin was further confirmed. Out of thirty-one non-pigmented colonies, only one (CE14) was completely met and exo~. The plasmid patterns of all cured derivatives indicated that one of the megaplasmids (55 kb) was lost in every strain except one (CE14) which had lost both the plasmids. Melanin production was restored upon the transformation of this derivative by plasmid DNA isolated from the melanin-producing parental strain.