Şii Âlim Şerîf er-Radî ve Nehcü'l-Belâğa isimli eserinin hadis literatüründeki yeri ve değeri
Shia Scholar Sherif Radî and value of his works Nehcü al-Belâğa in hadith literature
  1. Tez No: 356167
  2. Yazar: HİKMET GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL SAKLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şerif er-Radî, Nehcü'l-Belağa, Hz. Ali, Sünnî, Şiî, Sherif Radî, Nehcu Al-Belâğa, Hz. Ali, Sunnah, Shia
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 455
Özet
Nehcü'l-Belağa Şiî inanışa sahip bir âlim olan Şerif Radî'nin yazdığı bir kitaptır. Nehcü'l-Belağa Hz. Ali'nin hutbe, mektup ve sözlerinden oluşmaktadır. Zaman içerisinde oldukça meşhur bir kitap haline gelen Nehcü'l-Balağa içerisindeki sözlerin gerçekten Hz. Ali'ye ait olup olmadığı konusunda eleştirilmiştir. Şiî kökenli âlimler eserin içerisindeki sözlerin Hz. Ali'ye ait olduğunu iddia ederken Ehl-i Sünnet âlimler eserin içerisindeki bütün sözlerin Hz. Ali'ye ait olduğunu kabul etmezler. Biz çalışmamızda Şia mezhebine göre hadis usulü (metodolojisi), Şerif Radi'nin hayatı, Nehcü'l-Belağa'daki sözlerin konuları ve kaynakları, sözlerin Hz. Ali'ye ait olup olmadığını incelemeye çalıştık. Çalışmamızın sonunda ulaştığımız netice şu oldu: Şerif Radi Hz. Ali'nin sözlerini seçerken aşırılığa kaçmadan Şiilik inancını göz önünde bulundurmuş, rivayet ettiği sözlerin kaynaklarını ve senetlerini zikretmemiştir. Kitaptaki sözlerin bir kısmı Hz. Ali'ye aittir ve Şerif Radi'den önce yazılmış kitaplarda geçmektedir. Bazı sözler sadece Şiî âlimlerin yazdığı kitaplarda geçmektedir. Bazı sözler ise inceleyebildiğimiz kadarıyla daha önce yazılmış bir kitapta geçmemektedir. Bazı sözler Hz. Ali'ye ait olmadığı halde onun sözü olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nehcu Al-Belâğa is a book which was written by Sherif Radî who was a scholar and had a belief of Shia Nehcu al-Belâğa consist of Hz. Ali's sermons, letters and words. Nehcu al-Belâğa which has become quite famous in time has been criticizet about whether the words in it truely belongs to Hz. Ali. While Shia scholars claim that the words in it belong to Hz. Ali, Sunnah scholars don't accept that all the words in the book don't belong to Hz. Ali. İn our search we tried to study hadith style (methodology) according to Shia sect. Sherıf Radi's life, the subject and sources of the words in Nehcu el-Belâğa and whether the words belong to Hz. Ali. At the end of our study we achieved the following results: Sherıf Radî considered the Shia belief by choosing Hz. Ali's words moderately, but he didn't mentıon the sources and the narrators of the words. Some of the words in the book belong to the Hz. Ali and they were used in the boks written before Sherıf Radî. Some of the words were used in the boks written by only Shia scholars. Some of the words weren't used in any boks as far as we studied. Although some words didn't belong to Hz. Ali they were mentroned as if they were his words.