Murathan Mungan'ın öykü ve romanlarında kadın
Woman in Murathan Mungan's stories and novels
  1. Tez No: 356172
  2. Yazar: ESRA POLAT ŞABAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Öykü, Roman, Kadın, Kimlik, Toplum, Postmodernizm, Story, Novel, Women, Identity, Society, Postmodernism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 310
Özet
Bu çalışmada Murathan Mungan'ın öykü ve romanlarında kadın kahramanlar incelenmiştir. İnceleme yapılırken kronolojik bir sıralamaya gidilmiş, eserlerin yayımlanış tarihi esas alınmıştır. Öncelikle öykü kitapları, yayımlanış sırasına göre incelenmiştir. Ardında da romanlarda aynı yöntem izlenmiştir. Kitaplarla ilgili bilgi verildikten sonra kadın kahramanların incelenmesi yapılmış ve ilgili imgeler açıklanmıştır. Kadın kahramanların bakış açıları üzerinde durulmuş, sonuç kısmında kadın tiplerine örnek verilerek genel bir değerlendirme yapılmıştır.Kadın konusunun ele alındığı yönler, kadınların kimlik bunalımları, yaşadıkları sorunlar, içsel çatışmaları, biyolojileri, toplumsal rolleri, hemcinsleriyle ya da karşı cinsle olan sorunları, yaşam mücadeleleri açıklanmaya çalışılmıştır. Kadın kahramanlar insan ilişkileri ve toplumsal rolleri ekseninde postmodern edebiyat çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the heroic women in Murathan Mungan's stories and novels were analysed. Throughout the analysis, the literary works were put into a chronological order, according to their date of release. Firstly, storybooks were analyzed according to chronological order. Afterwards, the same method was followed for the novels.After giving some information about the books, the female characters criticized and the related images were explained.Viewpoints of female heroines were examined, a general evaluation was made upon giving examples of female types.An attempt was made to explain how the woman issue were held, women's identity crisis, the problems they experience, their iner conflicts, their biologies, their social roles, problems with their same and opposite sexes, their struggle for life. Women heroines were evaluated in the postmodern literal perspective, based on their personal affairs and social roles.