Orhan Pamuk'un romanlarının tema bakımından incelenmesi
Orhan Pamuk's novels examined in terms of theme
- Tez No: 356173
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN BAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Orhan Pamuk, Tema, ÇatıĢma, Kimlik, Orhan Pamuk, Theme, Conflict, Personality
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Yurt dışındaki okuyucu sayısı ülkemizdeki okuyucu sayısından fazla olan Orhan Pamuk, 1980 sonrası romancılarımız arasında en çok tartışılan yazarlardan biridir. Üzerinde bu kadar tartışma varken Orhan Pamuk'u anlamak için bir ilgi, yorum ve değerlendirme meselesi olan tema dünyasını tanımak gerekir.Bu çalışmanın amacı Postmodern bir yazar olan Orhan Pamuk'un oluşturduğu zengin tema dünyasını incelemektir. Çalışma iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde Orhan Pamuk'un hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise Orhan Pamuk'un romanlarında işlediği temalar incelenmiştir.Temaların incelenmesinde Postmodern kuramın etkileri ile Orhan Pamuk'un duygu ve düşünce dünyası göz önünde bulundurulmuştur. Ayrıca tarih, sosyoloji, psikoloji ve felsefe gibi bilim dallarından da yararlanılmıştır.Çalışma sonucunda sürekli kendini yenileyen dinamik bir yazar olan Orhan Pamuk'un çatışmaları, kimlik sorunlarını, toplumsal sorunları ve diğer temaları çok boyutlu işleyerek özgünlüğü ve orijinalliği yakaladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Orhan Pamuk, who has got more readers abroad than in our country, is one of the most discussed novelists among the novelists having lived after 1980s. While there are lots of discussions about him, it is required to discover his world of themes which is the matter of concerns, comments and assessments in order to identify him. The main aim of this work is to analyse enriched world of themes of Orhan Pamuk a postmodern novelist. The work consists of two parts. His life, literary personality and works are informed in the first part. In the second part, themes handled in novels are analysed. By the way, in the light of effects of postmodern theory, his thoughts and feelings are taken in the consideration during analysing process. Furthermore, sciences such as history, sociology, psychology and philosophy are benefited from. As a result of this work it is determined that Orhan Pamuk, who is a dynamic novelist renovating himself continuously, gets the originality by processing the conflicts, personality problems, social problems and the other themes multi dimensionally.