The concept of authenticity in the protection of industrial heritage: The case of Samsun Tobacco Factory building
Endüstri mirasının korunmasında özgünlük kavramı: Samsun Tütün Fabrikası binaları örneği
  1. Tez No: 356189
  2. Yazar: MERVE KURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İNCİ BASA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri Mirası, Özgünlük, Samsun, Tütün Fabrikası, Yeniden Değerlendirme, Industrial Heritage, Authenticity, Samsun, Tobacco Factory, Re-evaluation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Endüstriyel gelişmelerle birlikte hayatın hemen her alanında aşama aşama yaşanan değişimler, arkalarında mekansal ve sosyal izler bırakmışlardır. Bunlar bazen, şehirlerin genelinde kimliklerini kazıyan devrim niteliğinde değişiklikler olabilir. Bu izlerin korunması, kültürel mirasın korumacı düşünce ve aktivitelerine bağlıdır. Endüstri mirası, kültürel mirasın önemli bir bileşeni olarak, dünya mirası koruma çalışmalarının önemli bir konusu olmuştur. Tarihsel bir bakış açısından, geç 18. yüzyıl ve 19. yüzyıldaki endüstri devrimi boyunca tüm üretim süreçleri ve yöntemleri köklü değişikliklere uğramıştır ve yeni endüstri teknolojisi fabrikaları ve üretim alanlarını etkilemiştir. Ancak bu değişiklikler, bu geçmiş yüzyıllarla sınırlı değildir. Endüstrideki hızlı gelişmeler endüstriyel alanlarda bazı ayarlamaları gerekli kılmış veya bu alanların artık kullanılmaz olmasına neden olmuştur. Günümüzde, endüstri mirasının korunması ve yeniden değerlendirilmesi için birçok araştırma, gruplar, konferanslar, yani, güçlü bir söylemin varlığı söz konusudur. Koruma ve yeniden değerlendirme sürecinde,“özgünlük”önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Durum böyleyken, bu çalışma, özgünlük kavramının, kolektif hafıza açısından önemini araştırmakta ve mimaride endüstri mirasının korunması sürecindeki konumunu analiz etmektedir. Tezin örnek çalışması olan ve 2012 yılında bir alışveriş merkezine dönüştürülen Samsun Tütün Fabrikası (1886) aracılığıyla, bu argümanlar geliştirilmiş ve analiz gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, böyle alanların sosyo-kültürel dinamikler ve şehir hayatının tarihinin sürdürülebilirliği açısından önemini vurgulamak ve ticarileşmiş yeniden değerlendirme ve yeniden kullanımlarının mekansal/mimari özgünlük ve şehrin kolektif hafızası açısından uyuşmazlıklara neden olabileceği yönünde bir eleştiri getirmektir.
Özet (Çeviri)
The gradual changes in almost all aspects of life brought about by the industrial developments left their spatial and social traces. These sometimes revolutionary variations have inscribed their identity in entire cities. The protection of these traces lies behind the protective thought and activities for cultural heritages. Industrial heritage, as one of the important constituents of the cultural heritage, has become a central issue for the world heritage protection activities. Within a historical perspective, through the late 18th and 19th centuries' Industrial Revolution, all production processes and methods have seen radical changes and the new industrial technology affected the factories and manufacturing sites. These changes, however, were not confined to these past centuries. The rapid advancements in industry continued to force adjustments of these industrial sites or brought their abandonments. Today, there are many studies, groups, conferences, thus a powerful discourse upon the protection and re-evaluation of industrial heritage. In the protection and re-evaluation process,“authenticity”appears as an important concept. With this in mind, this study investigates the importance of authenticity within the concept of collective memory and analyses its status in the process of the industrial heritage protection in architecture. Through the case study of Samsun Tobacco Factory (1886), which was turned into a shopping mall in 2012, these arguments are developed and the analysis is made. This study aims to put a special emphasis on such sites as a value for the socio-cultural dynamics and historical sustainability of the urban life and bring a criticism upon their commercialized re-evaluation and reuse that may create incompatibilities with the spatial/architectural authenticity and with the collective memory of a city.