Evaluation of store image with respect to the value and warmth of color on store surface elements
Mağaza yüzey elemanlarının renk değer ve sıcaklığının mağaza imajı bakımından değerlendirilmesi
- Tez No: 356190
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞRI İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: mağaza imajı, prestijlilik, renk değeri, renk sıcaklığı, yüzey elemanları, mağaza ortamı, renk algısı, store image, prestigiousness, color value, color warmth, surface elements, store environment, color perception
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma mağaza imajı göz önünde bulundurularak mağaza yüzey elemanlarının renk değer ve sıcaklığını incelemiştir. Mağaza imajını değerlendirmek için aynı zamanda Natural Color System (NCS)'in dört ana rengini de (kırmızı, yeşil, sarı ve mavi) işaret eden kırmızı, yeşil, sarı ve mavi yüzeylere sahip var olan dört farklı ticari mağaza seçilmiş ve bu ticari mağazalar bir üç boyutlu modelleme programı aracılığıyla değiştirilmiştir. Değiştirilmiş örnekler yüzde 20 arttırılmış ve azaltılmış renk değerlerinin yanı sıra bu dört ana renk tonunun zıt renklerini temsil etmektedir. Renkteki değişikliklerin mağaza imajı algısında herhangi bir farklılık yaratıp yaratmadığını anlamak için bir anket kullanılmıştır. Anket prestijlilik ve beğeni göz önünde bulundurularak ticari mağaza örneklerindeki değişiklikleri değerlendirmek için 13 sıfat çifti ve 1'den 6'ya kadar anlam farklılığı gösteren bir ölçekten oluşmuştur. Tasarım bölümleri hariç farklı bölümlerden 80 İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi öğrencisi katılmıştır. Sonuçlara göre, değer değişiklikleri mağaza imajı algısını etkiliyor gibi görünmektedir. Renk sıcaklığındaki farklılıklar prestijlilik dikkate alındığında önceki çalışmalarla çelişkili sonuçlar vermiştir
Özet (Çeviri)
This study examined the changes in value and warmth of color on store surface elements considering store image. To evaluate the store image, four different existing retail stores were chosen which had surfaces in red, green, yellow and blue colors which also referred four primary colors (red, green, yellow and blue) of Natural Color System (NCS) and these retail stores were manipulated through a 3D modeling program. Manipulated samples represented 20 per cent increased and decreased values as well as opposite colors of these four color hues. A questionnaire was used to understand whether changes in color made any difference on perception of the store image. The questionnaire consisted of 13 adjective pairs and a six-point semantic differential scale to evaluate manipulations in retail store samples in terms of prestigiousness and liking. Eighty Bilkent University students participated from different departments except design departments. According to results, value manipulations seemed to influence perception of store image. Differences in warmth of color had conflicting results with previous studies when prestigiousness was taken into consideration.