Threshold dynamics in one-sector optimal growth framework
Tek sektörlü optimal büyüme modellerinde eşik değer dinamikleri
- Tez No: 356191
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HÜSEYİN ÇAĞRI SAĞLAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: E¸sik deger dinamikleri, servete ba º g¨ml¨ fayda fonksiyonu, d¨¸s b¸key ºolmayan teknolojiler, yat¨r¨m¨n operasyonel hale gelmesindeki gecikmeler, Threshold dynamics, wealth-dependent preferences, non-convex tech-nologies, time-to-build
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez, tek sektörlü optimal büyüme modellerinde eşik değer dinamikleri üzerine üç ayrı makale içermektedir. İlk makalede, aktörlerin sadece tüketimden değil servet düzeylerinden de fayda sağlamaları durumunda denge dinamikleri incelenmiştir. Fayda fonksiyonu parametreleri ile zaman tercihindeki küçük değişikliklerin sermaye stoğunun eşik değeri üzerindeki niteliksel etkileri analitik olarak ispatlanmıştır. İkinci makalede, yatırımın operasyonel hale gelmesindeki gecikmeler (time-to-build), teknolojinin dış bükey olmadığı bir model kapsamında ele alınarak, kalıcı döngüsel dinamiklerin tek sektörlü optimal büyüme modellerinde dahi ortaya çıkabileceği ispatlanmıştır. Üçüncü makalede, yatırımın operasyonel hale gelmesindeki gecikmelerin kalıcı döngüsel dinamiklerin ortaya çıkmasındaki etkisi dikkate alınarak, bu döngüsel dinamiklerin farklı başlangıç şartları altında da ortaya çıkıp çıkmayacağı incelenmiştir. Ayrıca, tüm makalelerde, analitik çözümler sayısal yöntemlerle de desteklenerek, optimal patika dinamiklerinin daha iyi anlaşılması sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis includes three self-contained essays on the threshold dynamics in one-sector optimal growth models. In the first essay, we consider the preferences for wealth-habit in a one-sector optimal growth model. We show that the dynamics may encounter saddle-node bifurcations with respect to the parameters of the preferences. We analytically provide the monotone comparative statics and the continuity of the critical capital stock with respect to these parameters and the discount factor. In the second essay, we analyzed the joint dynamic implications of time-to-build lag in investment and non-convex technologies. We prove the existence of persistent cyclical dynamics even in one-sector optimal growth framework. Finally, in the third essay, considering time-to-build lag in non-classical optimal growth framework inducing threshold dynamics, we analyze the effects of an alternative information structure regarding the initial conditions on the equilibrium dynamics. In particular, we seek to understand the dependence of the cyclical dynamics on the information structure. In all essays, we also support the analytical solutions by numerical methods in order to better understand the underlying dynamics of the optimal path.