Ziya Gökalp'ta din ve milliyetçilik
- Tez No: 356269
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALAATTİN DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Milliyet, işlevsel Din, Meşruiyet, Laiklik, Nationalism, Nation, Functional Religion, Legality, Secularism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
İnsanlık tarihi boyunca birey ve toplum yaşamına etki eden en büyük olgulardan birisi din olmuştur. Ancak özellikle Rönesans ve Reform hareketleri ile birlikte akla yapılan aşırı vurgu ve Sanayi Devrimi ile Fransız İhtilali sonrası toplum hayatında görülen büyük değişimler, dinin birey ve toplumsal hayat ile siyasal düzlemde etkisinin azalmasına neden olmuştur. Dinin birey, toplum ve siyasal düzlemde kapladığı alanın yerine, modern anlamda ortaya çıkan, başta milliyetçilik olmak üzere çeşitli siyasi, politik ve kültürel akımların doldurması beklenmiştir. Ancak dinin toplum algısında oluşturduğu meşrulaştırma dâhil birçok işlevsel yönlerini milliyetçilik fikri tam anlamıyla yerine getirememiştir. Bu nedenle belli kesimler tarafından milliyetçilik fikrinin yanında dinin de toplumsal alanda yaşaması istenilmiştir. Modern anlamda ortaya çıkan milliyetçilik fikri, her milletin bir devlet sahibi olması fikrini savunmaktadır. Bu fikri akım, Osmanlı Devleti gibi birçok farklı milliyeti içinde bulunduran devletlerin parçalanmasına zemin hazırlamıştır. Osmanlının parçalanmasını önlemek amacıyla Osmanlı aydınları tarafından Batıcılık, İslamcılık, Osmanlıcılık, Türkçülük gibi birçok farklı akım ortaya çıkmıştır. Bu tür fikirlerin yoğun olarak tartışıldığı dönemin aydınlarından olan Ziya Gökalp'ın fikir dünyasını bu çalkantılı dönem yoğun olarak etkilemiştir. İlk dönemlerinde Osmanlıcı-İslamcı bir çizgide olan Gökalp, özellikle Selanik'te geçirdiği dönem sonrasında fikir hayatında büyük değişmeler yaşamış, böylelikle milliyetçilik fikrinin son dönem Osmanlının ve yeni kurulacak olan Cumhuriyetin en büyük teorisyeni haline gelmiştir. Ancak Gökalp, dinin birey ve toplum düzeyinde üstlendiği işlevsel yönleri ile dinin meşrulaştırma özeliğinden dolayı laik bir yapılanmanın yanına dini de koymak istemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Religion has been one of the most significant phenomenon to affect both individual and social life throughout the history of humankind. However, the effect of religion on social, political and individual life decreased to a great extent, especially by means of Renaissaince and Reform movements emphasizing logic in an excessive way and great changes observed in social life after Industrial and French Revolution,. Espacially nationalism and some new political, cultural trends were thought to take place of the field of religion in social, political and individual life. But, nationalism hasn't actually fulfilled a lot of functional aspects of religion including its legitimatizing image on the perception of society. So, religion was asked to be on social life besides nationalism by some common sections of society. Nationalism demands for each nation to have an autonomous state in modern sense. This point of view caused states which consist of some different nations like Ottoman Empire to be dismembered. Different trends like Ottomanism, Turkism, Islamism and Westernization were put forward by Ottoman intellectuals to prevent disintegration of Ottoman Empire. This turbulent period of Ottoman Empire affected intellectuals deeply like Ziya Gökalp who lived in this period in which those ideas were discussed vehemently. Ziya Gökalp who supported Ottomanism and Islamism went through a great metamorphosis in his intellectual life while he was in Selanik. Thus, he bacame the greatest doctrinaire of nationalism in the last phase of Ottoman Empire and the Turkish Republic. However, Ziya claims a secular restructuring including religion because of the functional roles of religion on society and individual and also legitimatizing aspects of religion.