Dil felsefesi ve düşünce bağlamında kelam ekollerinin söylem yapısı
Kalam and beyanwhich makes up the main frame of İslamic thought tradition
  1. Tez No: 356268
  2. Yazar: MEHMET ZEKİ SERDAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Düsünce, Kültür, Söylem, Felsefe, Dil Felsefesi, Felsefî Söylem, KelâmîSöylem, Kelâm Ekolleri, Ehl-i Sünnet, Mu'tezile, Language, Thought, Culture, Discourse, Philosophy, Language Philosophy, Philosophical Discourse, Kalami Discourse, Kalam Ecoles Ahlas-Sunnah, Mu'tazila
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Đslâm Düsünce Geleneğinin ana eksenini olusturan“beyân ilimleri”ve bu ilimlerden biri olan Kelâm ilmiyle beraber bu münbit alan hareketlilik kazanmıstır. Tedvin asrıyla beraber her ilim kendi üslup ve söylem kuralı üzerinden bir dil gelistirerek kendi tarihçesini olusturmustur. Söylem, düsünce, varlık ve dilsel yapı üzerinden olusturulan üst bir dil iken kelâmî söylem; ilahî söylemî, dil, düsünce ve varlık ekseninde akılcı bir sekilde ele alan söylem olarak tanımlanmıstır. Kelâmî söylem için, ilahî söylem ve içeriğini akıl merkezli bir biçimde kendince doğru bir zemine oturtma çabasıdır denilebilir. Bir iç disiplin ve tutarlılık dâhilin de kurulmaya çalısılan bu söylem, ilahî söylemle insan aklının örtüstüğü, birbirini tamamladığı düsüncesiyle olusmaktadır. Bu bağlamda, aklı vahye öncelemekten ziyade ikisini birbirini tamamlayan unsurlar olarak ele alan kelâmî söylemî, aklı tanrılastıran rasyonalizmin bakıs açısından ayrı ele alıp düsünmek gerekir. Söylemini olusturan ekollerin hareket noktası Kur'ân-ı Kerim olmakla beraber bu düsünce sahiplerinden bazıları, kelâm meselelerini delillendirirken nassı, Kur'ân'ın bütünlüğünden kopararak Đlâhî Kelâmın evrensel mesajından uzaklasmıslardır. Bu hatadan kurtulmanın çaresi Kur'ân'ın anlam dünyasından hareket ederek modern kelâmî söylemin bütüncül ve birlestirici olmasına dikkat edilmeli ve Kur'ân'dan mülhemle yeni bir kelâm söylem insâ edilmelidir.
Özet (Çeviri)
This productive field has been facilitated its movement through Kalam and Beyanwhich makes up the main frame of Islamic Thought Tradition. With the tadween (tedvin) age, each science has made its own history on the basis of its own style and rule of discourse. While discourse is a metalanguagewhich is made up on the basis ofthought, existence and linguistic structure, kalami discourse is defined as a discourse which handle divine discourse on the basis of language, thought and existence. We can say kalami discourse is an effort that state divine discourse and its context rightly and in a logical way. This discourse which is tried to be made up within an interior discipline and consistencyis made up with a thought of overlapping divine discourse and human mind, completing each other. In this context, we need to think kalami discourse whichdoesn't prioritizemind and revelationand handlesthem as factorswhich complete each otherina different wayunlikefrom the point of view of rationalism which makes mind god. The starting point of ecoles which make up this discourse is Quran al Kareem. However, when some of those who have this thought prove thekalam issues, they have become distant from the universal message of the Quranby ripping Nass from the unity of the Quran. To avoid this mistake, it should be paid attention to the fact thatKalami discourse needs to be integrative and connective, alsobe erected a new kalami discourse by inspiring from the Quran.