Bertrand Russell'ın mantık anlayışı
Bertrand Russell's logic understanding
  1. Tez No: 356270
  2. Yazar: EYLEM SEZGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMİ DERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Bertrand Russell, Mantıkçılık, Mantıksal Atomculuk, Matematikteki Bunalımlar, Bertrand Russell, Logicism, Logical Atomism, Crises in Mathematics
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mantık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmamızda Bertrand Russell'ın mantık alanındaki çalışmalarını, mantığa yaptığı katkıları inceledik. Bu çalışmayı seçmemizin nedenlerinden biri daha çok sosyal bilimler tarafından incelenen mantık biliminin bir yanıyla matematiğin de alanına girdiğini göstermek ve mantığı matematikten soyutlayarak sadece tek yönüyle ele almanın onu tam olarak anlamak için yetersiz olacağını göstermektir. Matematikçi ve filozof olan Bertrand Russell, bu iki bilim dalını özdeş olarak gördü ve matematiğin aksiyomlarının mantık yasalarından çıkarsanabileceğini göstermeye çalıştı. Çalışmamızda öncelikle mantık tarihini ele aldık. Daha sonra Russell'ın çalışmalarından hareketle zaman içinde gelişen mantık ve matematik ilişkisini, matematikteki bunalımlar ve bu bunalımları Bertrand Russell'ın mantık temelli giderme girişimlerini inceledik. Çalışmamızda önceliği Bertrand Russell'ın kendi eserlerine verdik. Daha sonra konuya farklı yönlerden bakan yazarların eserlerini inceledik. Çalışmamız sosyal bilimler alanında olduğu için anlatımda matematiksel ifadelerden ziyade sözlü ifadelere yer verdik.
Özet (Çeviri)
In our study, we have examined the works and contributions of Bertrand Russell in the field of logic. One of our reasons for choosing this study, is to show that the science of logic, which is usually examined by the social sciences is also a part of the field of mathematics and that by isolating the logic from the mathematics and studying only one aspect of it, is not enough to comprehend it fully. The mathematician and philosopher Bertrand Russell, considered these two branches of science as identical and tried to show that the axioms of mathematics can be deducted from the laws of logic. In our study, first we have examined the history of logic. Then we have examined accordingly with Russell's works, the development of the relation between logic and mathematics over time, the crises of mathematics and Bertrand Russell's attempts to solve these crises with logic-based solutions. We have prioritised Bertrand Russell's own works in our study. Then we have inspected the works of other writers who looked at the subject from different points of views. Since our study is in the field of social sciences, we have used oral statements rather than mathematical statements.