A. Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin okul yönetimi algıları üzerine bir inceleme
An assesment over school management perception of cadets of Diyarbakir A.Gaffar Okkan Police Vocational School
- Tez No: 356289
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ DEMİRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Güvenlik, Polis Teşkilatı, Polis Meslek Eğitimi, Polis Meslek Yüksek Okulu, Management, Security, Police Organization, Police Training, Police Vocational School
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışma polis meslek yüksek okullarında görevli yönetim kadrosunun niteliği ve hizmet anlayışı konusunda yapılmıştır. Bu çalışmanın yoğunlaştığı ana konu, Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin, okul yöneticilerini nasıl algıladıklarıdır. Bu çalışma yönetim bilimi literatürünü kavramları, yönetim yaklaşımlarını ve yönetim biliminin gelişimi açıklayarak incelemiştir. Bundan ayrıca güvenlik ve güvenlik konsepti konuları ele alınmıştır. Bu bağlamda güvenlik ve polis hizmetleri dünya ve Türkiye'deki tarihsel süreciyle ele alınmıştır.Genelde eğitim özelde de polis meslek eğitimi açıklanmıştır. Sonrasında Türk Polis Teşkilatı eğitim birimlerinin organizasyonel yapısı iki ana başlık altında incelenmiştir: hizmet öncesi (temel) eğitim ve hizmet içi eğitim. Çalışmanın ana konusunun polis temel eğitimi olması sebebiyle polis meslek yüksek okulları ayrı bir bölüm olarak ele alınmıştır. Bu bölümde, polis meslek yüksek okullarının organizasyon yapısı, giriş, eğitim-öğretim süreci, ders müfredatı, staj ve yönetim kadroları detaylı olarak açıklanmıştır. Bu çalışma A. Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksek Okulu üzerine bir örnek olay incelemesidir. Çalışmanın metodoloji bölümünde çalışmanın amacı, çalışmanın önemi, varsayımlar, sınırlılıklar ve çalışma yöntemi teorik arka plan bağlamında açıklanmıştır. Polis öğrencilerinin okulun idari-sosyal ve akademik yönetimi konusundaki algılarını ölçmek için Diyarbakır A. Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencileri üzerinde bir anket uygulanmıştır. Anket çalışmasından elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş ve çalışmanın varsayımları test edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları ışığında Türk polis teşkilatında polis temel eğitim kalitesini artırmak için bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is conducted over the issue of qualification and service attitudes of management cadre of police vocational school. Main focus of the study is how police cadets perceived their chain of command in the school. The study explores management literature by describing concepts, management approaches, and historical evolution of management science. Apart from this, security concept and its evolution is explored. Within this line security and police service is explored throughout the history both in the world and in Turkey. Education in general context police training in particular is described. Afterwards, organizational structure of education departments in the Turkish National Police is examined within two headings: police basic training and in-service training. Since the main focus of this study is basic police training, police vocational schools is examined in a separate chapter. In this chapter, organizational structure, admission, training process, curriculum, field training, and administration of police vocational schools is examined in detail. This study is a case study which is conducted on A. Gaffar Okkan Police Vocational School. In methodology chapter, purpose of study, hypothesis, limitations, methodologies is explained with theoretical context. A survey was conducted over cadets of Diyarbakır A. Gaffar Okkan Police Vocational School in order to measure perception of police cadets on administrative and social management, academic management of the school. Results of the survey is analyzed and hypothesis of the study is tested. In the light of the result of the study some policy recommendations is offered in order help to increase quality of basic police training in Turkish Police.