Kuruluşundan günümüze Tahirova Tarım İşletmesi'nin sosyo-ekonomik etkilerinin ekonomik coğrafya prensipleri çerçevesinde incelenmesi
Since it was established, being examined tahirova Corporation of the effects of socio ecenomic in the frame of geography principles
  1. Tez No: 356355
  2. Yazar: HAKAN İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Coğrafya, Anadolu Etap, Tarım, Hayvancılık, Economy, Geography, Anadolu Etap, Agriculture, Livestock
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Araştırma, Marmara Bölgesi'nde Balıkesir iline bağlı Gönen ilçesi sınırları içinde bulunan, Tahirova Tarım İşletmesi Müdürlüğü, özelleşen adıyla Anadolu Etap Tahirova Çiftliği'nde yapılmıştır. İşletme; Marmara Bölgesini, İç Anadolu ve Ege Bölgesi'ne bağlayan yollar üzerinde bulunmaktadır. Bu özel konumu işletmenin günümüze kadar önemini korunmasını sağlamıştır. İşletme 1957 yılında 6963 sayılı kanun ve 9252 sayılı yönetmelikle, kuruluş ve geliştirme için gereken masrafların çoğunu Alman hükümetlerinin“Geliştirme yardımından”ödenmek ve arazisi Türk hükümetince verilmek üzere 20 yıl süreli olarak“Tahirova Türk-Alman Örnek Tatbikat Çiftliği”adı altında 10.012 dekar arazide kurulmuştur. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün 23.11.2012 tarihinde düzenlediği ihale ile işletme, Anadolu Etap Tarım ve Gıda Ürünleri A.Ş. tarafından 06.02.2013 tarihinde kiralanmıştır. Çalışma, işletmenin doğal çevre özellikleri, Türkiye'de Tarım İşletmeleri ve Tahirova Tarım İşletmesi'nin mekansal etkileri, özelleşme sonrası yeni işletme ile yapılan ve gelecekte yapılacak olan faaliyetler genel başlıkları altında, coğrafi metodolojinin temel ilkelerine bağlı kalınarak hazırlanmıştır. Araştırma kapsamında çalışmanın evrenini; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Tarım İşletmeleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini; Balıkesir ili, Gönen ilçesinde yer alan Tahirova Tarım İşletmesi Müdürlüğü oluşturmaktadır. İşletmenin sosyo-ekonomik etkilerini belirlemeye yönelik evreni çevre köylerde yaşayan çiftçiler oluştururken, örneklemini 84 çiftçi oluşturmaktadır ve araştırma evrenini temsil edecek güçtedir. Görüşmenin örneklemini ise Anadolu Etap Tahirova Çiftliği ziraat mühendisi Hulusi Kıyı oluşturmaktadır. Tahirova Tarım İşletmesi; geçiş ikliminin sağladığı avantajların yanında, su ve sulama imkanlarıyla tarımsal faaliyetler için oldukça elverişli doğal çevre şartlarına sahiptir. İşletme, kiralanma sürecine girmeden önceki hali olan Tahirova Tarım İşletmesi döneminde tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile uğraşırken; kiralanma süreci sonrasında Anadolu Etap Tahirova Çiftliği adı altında sadece meyvecilik faaliyetlerine yoğunlaşmıştır. İşletme, yeni bir yapılanma süreci içinde olduğundan dolayı bazı düzenleme sorunları ile karşılaşmaktadır. İşletmenin işçi tedarik edememesi, alet ve makinelerin yetersiz kalması, toprak drenajının meyveciliğe uygun olarak tam anlamıyla yapılamaması, alanında uzman personelin yetersiz kalması bu sorunların başında gelmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Directorate of Tahirova Agricultural Enterprise located within the border of Gönen district in Balıkesir Province in the Marmara region of Turkey. The name of the Directorate was changed as Anadolu Etap Tahirova Farm after privatization. This enterprise is located on the roads connecting the Marmara region with the Central Anatolia Region and Aegean Region. Thanks to its location, the enterprise has maintained its importance until today. The enterprise was established under the name of“Tahirova Turkish-German Cooperative Demonstration Farm”on a land of 10.012 decares in accordance with the Law No. 6963 and the Regulation No. 9252 in 1957 for a term of 20 years on condition that German government paid the expenses required for the establishment and development of the farm from“Development aid”and Turkish government provided the land. The study was conducted following the basic principles of geographical methodology under these main titles; natural environmental features of the enterprise, spatial effects of Agricultural Enterprises and Tahirova Agricultural Enterprise in Turkey, activities done at the new enterprise after privatization and to be done in the future. Target population of the study includes Agricultural Enterprises governed within the Ministry of Agriculture and Rural Affairs. The sample of the study is Directorate of Tahirova Agricultural Enterprise located within the border of Gönen district in Balıkesir Province. Whereas the farmers living in close villages constitute the population of the study aimed to determine socio-economic effects of the Enterprise, 84 farmers constitute the sample of the study and they have required qualifications in order to represent the population of the study. The sample of interview is Hulusi Kıyı, the agricultural engineer of Anadolu Etap Tahirova Farm. In addition to advantages of transition climate, Tahirova Agricultural Enterprise has favourable natural environmental conditions for agricultural activities with its water and irrigation opportunities. The Enterprise dealt with agriculture and livestock farming activities in the period of Tahirova Agricultural Enterprise which was the previous name of the Enterprise before renting process. However, after the renting process, the Enterprise has concentrated on only fruit growing activities under the name of Anadolu Etap Tahirova Farm. The Enterprise has been going through a restructuring process. These problems are the major ones; inability to supply of workers, inadequate equipment, failure of soil drainage to do orcharding exactly suitable, the lack of stuff who are expert in their field.