Muhasebe bilgi sistemi algısı: Karabük Üniversitesi öğrencilerine yönelik bir araştırma
The perception of accounting information system : A research study intended for students of Karabuk University
- Tez No: 356371
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Bilgi, Sistem, Muhasebe Bilgi Sistemi, Accounting, Information, System, Accounting Information System
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
İşletme yöneticilerinin doğru ve zamanlı karar verebilmeleri iyi organize edilmiş ve işletilen bilgi sistemleri ile gerçekleşir. Yöneticilerin etkin karar vermelerine katkı sağlamak amacıyla işletmelerde çeşitli bilgi sistemleri oluşturulmuştur. Bilgi sistemleri, işletme faaliyetlerinin planlanması, yürütülmesi ve kontrolü için gerekli bilgilerin üretilmesi ve karar sürecindeki yöneticilere sunulmasını amaçlamaktadır. İşletmeler bu amaç doğrultusunda çeşitli bilgi sistemlerinden yararlanırlar. Muhasebenin finansal biçimde ifade edilen olaylarla ilgili bilgileri sistematik biçimde toplamak, işlemek ve sunmak açılarından çok gelişmiş ve etkili yöntemlere sahip olmasına bağlı olarak işletme bilgi sistemleri içinde muhasebe bilgi sistemlerinin ön plana çıktığı gözlemlenmektedir. Muhasebe bilgi sistemi, işletmenin finansal bilgi ihtiyaçlarını gidermek için verileri toplayan, işleyerek bilgiye dönüştüren ve ortaya çıkan bilgileri ise raporlayarak karar vericilere sunan bir bilgi sistemidir. İşletme bölümü öğrencilerinin, Muhasebe Bilgi Sistemi hakkındaki algılarınıölçmeyi amaçlayan bu araştırma üç bölümden oluşmaktadır. İlk iki bölümde, konu ile ilgili literatür bilgileri yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise Karabük Üniversitesi İşletme Bölümü?nde öğrenim gören öğrencilerin Muhasebe Bilgi Sistemi hakkındaki algılarına yönelik alan araştırması bilgileri sunulmuştur. Araştırmada yüz yüze anket yöntemi ile elde edilen veriler Independent-Samples t Testi ve One-WayAnova-Scheffe testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, işletme bölümü öğrencilerinin Muhasebe Bilgi Sistemi algılarının yeterli düzeyde olduğunu göstermektedir. Fonksiyonel değişkenlerin, öğrencilerin yaş ve eğitim düzeyi özelliklerine göre anlamlı farklıklıların olduğu, buna karşın yaş ve mezun olunan lise arasında kısmen farklılık olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Business executıves? accurate and timely decision is carried out by means of well-organized and operated informatıon systems various information systems was created in business with the aim of contribute to the executives to decide effectively. Information systems aim planning, conducting and controling of business activities and the production of the necessary information to be presented to executives decision process in. For this purpose, business firms benefit from miscellaneous information systems. Accounting information systems from among businesses information systems, can be observed in the forefront and it has a very advanced and effective methods to collect systematically information about events, expressed, in terms of process mode of financial accounting. Accounting information system is an information system is presented to decision makers, it gatherıng the data, so as to meet the need and by manipulating informatıon, transforms and to resolve the resulting information. This research consists of three parts aimed at testing at department of business students?perceptions about accounting information system, the first two chapters contains literature information about subject. In the third section has been presented field research information about accounting ıinformation systems about perceptions of students at Karabük Unıiversity the departmant of business. In the research, data obtained with face to face survey research was analysed using the method of independent samples t-test, one way, anova scheffe tests. Research findings that shows the department of business students? perceptions about accounting information system is adequate levels. There are significant differences according to age and education level of the students in the functional variables notwithstanding there are partly differences between high school graduation and their age.