Küçük ve orta ölçekli konaklama işletmelerinde bilgi teknolojilerinin rolü ve rekabet gücüne etkisi: Karabük örneği
The place and the effect to competetive power of informatic technologies on the small and medium sized accomodation enterprises: The model of Karabük
  1. Tez No: 356372
  2. Yazar: METİN İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojileri, Rekabet Gücü, Konaklama İşletmeleri, Information Technologies, Competetive Power, Accommodation Enterprises
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bilgi çağına geçiş ve bilişim teknolojilerinde görülen gelişmeler, geleneksel yönetim anlayışını yetersiz hale getirmiştir. Bilgi teknolojileri, her sektörü, sektörde çalışanlarla beraber etkileyen bir gelişmedir. Son yıllarda teknolojinin gelişme ivmesinin artması, tüketici/müşteri ihtiyaçları ve bu ihtiyaçları karşılama yöntemlerini de değişmiştir. Özellikle hizmet sektörü içerisinde yer alan konaklama işletmelerinin de artan rekabet ortamında rekabet gücü elde edebilmeleri açısından bilgi teknolojileri araçlarını kullanmaları kaçınılmaz olmuştur. Küçük ve orta ölçekli konaklama işletmelerinde bilgi teknolojilerinin yeri ve rekabet gücüne etkisini belirlemek amacıyla; Karabük İli konaklama işletmelerinin durum tespiti yapılarak çeşitli özellikleri incelenmiş, bu çerçevede bilgi teknolojileri kullanımının rekabet gücü üzerinde etkili olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Karabük?te faaliyet gösteren 60 adet konaklama işletmesi yöneticileri ile yüz yüze anket yöntemi uygulanmış ve anket sorularının güvenilirliği Cronbach?s Alpha yöntemi ile ölçülmüş ve fonksiyonel değişkenlere ilişkin veriler T-testi, varyans analizi (anova) ve Ki-kare testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada, işletmelerde bilgi teknolojileri araçları kullanımının yöneticilerin eğitim düzeylerine göre farklılık gösterdiği, işletme yetkililerinin bilgi teknolojilerini özellikle hızlı iletişim, internet ve kolaylık olarak algıladıkları saptanmıştır. Bununla birlikte işletmeler tarafından bilgi teknolojilerine yapılan yatırım ile elde edilen ciro arasında da anlamlı farklılıklar olduğu ve bilgi teknolojileri kullanımının rekabet gücü üzerinde olumlu etkiler meydana getirdiği; ancak bilgi teknolojilerinin yarattığı fırsat ve avantajlardan yeterince faydalanılmadığı anlaşılmaktadır. İşletmelerde bilgi teknolojileri araçları kullanımı ile rekabet gücü elde edilmesinde işletme yöneticilerinin bilgi teknolojileri kullanımı ve yararları ile ilgili algıları önem arz etmektedir. Bilgi teknolojileri kullanımının olumlu etkilerini gören işletmeler, bilgi teknolojilerine yatırım yapmakta ve rekabet gücü elde etmektedirler.
Özet (Çeviri)
Passing to information age and the developments which have been seen on the informatic technologies, has made the traditional management mentality unfit. The information technologies; is a development which has effected every sector with all employees in the sector. In recent years; increasing of the development acceleration of technology, the requirements of consumers/buyers and the satisfying of these requirements methods have been also changed. It has been become unavoidable of using the information technologies tools of the accomodation enterprises that are in the service sector in order to get competetive power in the increasing competition environment. On the purpose of determining the place and the effect to competetive power of information technologies in the small and medium sized enterprises; by being determined the situation of the accomodation enterprises of Karabuk city, the various specifications of them have been researched and it has been tried to be determined of, if the usage of information technologies were efeective on the competetive power or not. For this purpose, face to face survey method has been carried out with the managers of the sixty accommodation enterprises which have been active in Karabuk and the reliability of the survey questions has been measured with Cronbach?s Alpha method and the datas related to functional variables have been analyzed by using T-test, analysis of varience(anova) and chi-square test. In the study, it has been determined that; the usage of information technologies tools have been different according to the level of education of the managers, the executives of the enterprises have perceived the information technologies as especially rapid communication, internet and convenience. However it has been understood that; there are significance differences between investments to the information technologies and acquired turnover and the usage of information technologies made a positive effects on the competetive power, but, it has not been used enough from the opportunities and advantages that the information technologies has created. The usage of information technologies tools and the perception of the managers of the enterprises about the using and the benefits of the information Technologies in the enterprises have importance. The enterprises which have seen the positive effects of using the information technologies, have made investment to the information technologies and have got competetive power.