Al coating of steels
Çeliklerin alüminyum ile kaplanması
  1. Tez No: 35639
  2. Yazar: TURGAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. VEDAT AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Difüzyon Katmam, İntermetalik Fazın Gelişimi, Çelik-Aluminyum Ara Yüzeyi, Aluminized Diffusion Layer, Al Coated Steel, Growth of Intermetallic Phase
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, düşük karbonlu çelik levhalar sıcak daldırma yöntemiyle alüminyum ile kaplanarak, ara yüzeyde oluşan difüzyon katmanının özelliklerini etkileyen işlem parametreleri ve alüminyum banyo kompozisyonunun etkileri araştırılmaktadır. Ticari saflıkta alüminyum kaplama malzemesi olarak kullanıldığı zaman, difüzyon katmanının yapısı çeliğe doğru kolon seklinde gelişen intermetalik fazdan oluşur. Ara yüzeyde, difüzyon katmanının büyümesi çok ince bir FeA% tabakasının oluşmasıyla başlar, bunu çeliğin içerisine doğru hızlı gelişen Fe2Al«j intermetalik tabakası takip eder. FeAl5 intermetalik fazın kalınlığının FegAl5 intermetalik fazın kalınlığına oranı l:20'dir. Öteyandan, kaplama banyosuna Si eklendiği zaman, difüzyon katmanının oluşumu ve gelişimi demir atomlarının Al-Si alaşımına doğru tercihli difüzyonu ile kontrol edildiği görülmektedir. Kompleks FexSiyAlz üçlü bileşikleri sırasıyla oluşmakta, bu da bundan sonraki difüzyon için bir engel olarak davranmaktadır. Oluşan kompleks FexSiyAlz katmanlarının kalınlığı sıcaktan etkilenmemekte ve büyüme hızı ikili Fe-Al intermetalik fazlarının büyüme hızından yaklaşık dört. kat daha az olmaktadır.Kaplama banyosuna Zn ve Mg eklenmesi sonucunda oluşan difüzyon katmanının oluşması ve gelişmesi, saf alimunyumunkinden farklıdır. Ara yüzeyde çok ince Fe2Al5 intermetalik faz oluşmakta ve bunu ince bir FeAİ3 tabakası takip etmekte, son olarakta çeliğe doğru hızlı bir şekilde büyüyen Fe2Al5 fazı oluşmaktadır. Bu fazların yaklaşık kalınlık oram Fe2Âl7:FeAİ3:Fe2Aİ5, 1:5:2 O'dir. Kaplama banyosuna çinko eklendiği zaman, difüzyon tabakasının büyümesi çeliğe doğru blok şeklindedir. Magnezyum eklendiği zaman ise saf alüminyumda olduğu gibi kolon şeklindedir.
Özet (Çeviri)
Al coating of steel plates produced by the method of hot dipping has been investigated. The emphasis has been placed on the effects of processing conditions and melt compositions on the structure and the properties of the aluminized diffusion layer. The structure of diffusion layer is characterized by columnar growth of intermetallic phase in the direction of the steel substrate for pure Al coating. The growth of diffusion layer begins with the formation of thin layer FeA^j intermetallic compound at the interface, followed by subsequent formation of FegAlş intermetallic that rapidly penetrates deep into steel. The relative ratio of thicknesses of FeAl^ to the Fe2Âİ5 intermetallic is 1:20. On the contrary, when Si is added to coating bath, the formation and development of diffusion layer appears to be controlled by preferred diffusion of iron atoms into the Al-Si alloy leading to the sequential formation of complex. Fe^SiyAls ternary compounds which act as a barrier to further diffusion. The thickness of such layer is not affected by the temperature, and its growth rate are approximately four times lower than that of binary Fe-Al intermetallics. The effects of Zn and Mg additions on the formation and development of diffusion layer differ from than that of pure aluminum. At the aluminum-intermetallic interface, a thin layer mF«2Aİ7 intermetallic compound forms, which is then followed by subsequent formation of FeAtj intermetallic. Finally after that, these two intermetallic layers, Fe2Aİ5 penetrates rapidly through the steel. The relative ratio of thicknesses of Fe2Al? to the FeAl-j and Fe2Alş intermetallic is 1:5:20 respectively. The structure of diffusion layer when Zn added is represented as block growth of intermetallic phase in the direction of steel substrate but for Mg additions again is columnar growth.