Identification on theyeast that contaminates the industrial baking strains of saccharomyces cerevisiae and determination of its killer activity
Endüstride kullanılan Saccharomyces cerevisiae hamur mayası suşlarını kontamine eden mantar türünün tanımlanması ve öldürücü etkisinin tayini
- Tez No: 35640
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FATİH İZGÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyoloji, Science and Technology, Biology
- Anahtar Kelimeler: Saccharomyces cerevisiae. Candida tropicalis. öldürücü karakter, öldürücü karaktere karşı hassasiyet, Saccharomyces cerevisiae. Candida tropicalis. Killer character, Killer sensitivity
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada endüstride kullanılan Saccharomyces cerevisiae maya suşlarını (BSP1-4) kontamine ederek fermentasyonun verimini düşüren mantar türü tanımlanmış ve bu mantarın maya suşları ve bazı patojenik bakteriler üzerindeki öldürücü etkisi beğenmiştir. API LAB ID mantar tanımlama bilgisayar programı ile değerlendirilen biyokimyasal test sonuçlan kontaminasyona sebep olan bu mantarın Candida tropicalis olduğunu göstermiştir.(Tammlama doğruluk yüzdesi = 99.6) S.cerevisiae NCYC 1006 standart test susu ve diğer maya suşları üzerinde yapılan testler C.tropicalis 'in öldürücü toksin üreten bir suş olduğunu ortaya çıkarmıştır.ilk defa bu çalışmada uygulanan bir metodla bu toksinin hastane enfeksiyonlarına sebep olan patojenik bakterileri de öldürdüğü belirlenmiştir. Kontaminasyona sebep olan C.tropicalis 'in. öldürücü fenotipleri belirli diğer mantar türlerine karşı hassasiyetinin araştırılması için yapılan çalışmalar, öldürücü toksin üreten bu C.tropicalis 'in de diğer mantar suşları tararından üretilen K3 ve K8 tipi toksinlere hassas olduğunu ortaya çıkarmıştır. Böylece K3 ve/veya K8 tipi öldürücü özelliğin fermantasyon suşlarına aktarılması ile, fermantasyon ürünlerini bozan Ctropicalis kontaminasyonu önlenebilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study the yeast that contaminates the industrial baking strains of S.eerevisiae (BSP1-4) and thus spoil the fermentation products was identified and its killer activity on those yeast strains along with the pathogenic bacteria was determined. Biochemical test results that were interpreted with API LAB ID yeast identification computer programme showed that this contaminating yeast was Candida trnpicalis (TD%=99.6). The killer activity tests on the killer sensitive S. cerevisiae NCYC 1006 and on the fermentation strains demonstrated that this contaminating C.tropicalis was a killer toxin producing strain. This toxin also inhibited the growth of some pathogenic bacteria that cause nosocomial infections as tested in a new method that was 111applied in this study for the first time. Studies on the sensitivity determination of the contaminating yeast Ctmpicalis to other yeast species of known killer phenotypes revealed that this killer toxin producing Ctmpicalis was sensitive to K3 and K8 type killer toxins of the other yeast species, so introduction of the K3 and/or K8 killer trait to the fermentation strains would inhibit Ctmpicalis contamination and thus prevent spoilage of the fermentation products.