The Effects of different teaching methods and gender on probability achievement and attitudes toward probability
Farklı öğretim metodlarının ve cinsiyetinin olasılık başarısına ve olasılığa karşı tutumlarına etkileri
  1. Tez No: 35638
  2. Yazar: SAFURE BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ERSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim Metodları, İşbirliğine Dayalı Metod, Bilgisayar Destekli Öğretim, Ders Anlatma Metodu, Olasılık Başansı, Olasılığa Karşı Tutum, Cinsiyet, Teaching Methods, Cooperative Learning Method, Computer Assisted Instruction, Lecture Method, Probability Achievement, Attitude Toward Probability, Gender
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZ FARKLI Ö?RETİM METODLARININ VE CİNSİYETİN OLASILIK BAŞARISINA VE OLASILI?A KARŞI TUTUMLARINA ETKİLERİ BULUT, Safüre Doktora Tezi, Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Yaşar ERSOY Yardımcı Tez Yöneticisi: Dr. Pamala ÇEMEN Ağustos 1994, 145 Sayfa. Bu çalışmanın amacı, farklı öğretim yöntemlerinin ve cinsiyetin sekizinci sınıf öğrencilerinin olasılık başarısı ile olasılığa karşı tutumları üzerindeki etkilerini test etmektir. Araştırma, Bilgisayar Destekli Öğretim(BDÖ), İşbirliğine Dayalı Metod (İDM) ve Geleneksel Anlatım Metodu (GAM) ile öğretim alan 101 sekizinci sınıf öğrencileriyle yapılmıştır. Herbir BDÖ, İDM ve GAMdaki denek sayısı 29, 36 ve 3 6' dır. Cinsiyete göre ise 33 kız ve 68 erkek vardır. Ders materyallerin geliştirilmesinde kuruculuk felsefesi ve güdümlü keşif yolu ile öğrenme fikirlerinden yararlanılmıştır. Çalışma için gerekli olan verileri toplamak için çalışmada şu ölçme araçları kullanılmıştır: 1. Olasılık için Önbilgi Testi (ÖBT); 2.. Olasılık Basan Testi (OBT); 3. Olasılık Bilgi Formu; 4. Olasılığa Karşı Tutum Ölçeği (OTÖ); 5.Matematiğe Karşı Tutum Ölçeği (MTÖ); 6. Mantıksal Düşünmenin Grup Değerlendirme Testi(MGDT). İlk iki araç araştırmacı tarafından geliştirilmiş, geçerlik ve güvenirlikleri test edilmiştir. Üçüncüsü Yavuz (1991) tarafından geliştirilmiş olan“Poligon Bilgi Formu”'ndan adapte edilmiştir. Beşincisi Aşkar (1986) tarafından geliştirilmiştir. Sonuncusu ise Aksu, Berberoğlu ve Paykoç (1990) tarafından Georgia üniversitesinde Roadrangka, Yeany ve Padilla geliştirilmiş olan test adapte edilmiştir. Bu çalışmada öntest ve sontest kontrol grup modeli kullanılmıştır. Uygulamanın başlangıcında, bütün gruplar matematik başarısı, ÖBT, OBT, OTÖ, MTÖ ve MGDT'den aldıkları puanlar açısından istatistiksel olarak denktir. Uygulamanın sonunda, farklı yöntemlerin etkinliğini test etmek için OBT ve OTÖ uygulanmıştır. Ayrıca öğretim metodları ve materyaleri hakkında öğrencinin görüşünü almak için“Olasılık Bilgi Formu”verilmiştir. Bu araştırmanın verileri kovaryans analizi, TUKEY ve t-testi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçlan şunları göstermiştir: 1. İDMla öğrenen öğrenciler manidar düzeyde GAM'daki öğrencilerden daha iyi puan almışlardır. Bununla beraber, diğer grupların OBT puanlarının ortalamaları arasında anlamlı bir fark yoktur. Aynı zamanda bütün gruplar arasında OTÖ puanlarının arasında anlamlı bir fark yoktur; 2. Kızlar, erkeklerden anlamlı olarak daha yüksek OBT ortalamasına sahiptir. Bununla beraber, kızlar ve erkekler arasında istatistiksel olarak OTÖ puanına göre ortalamalar arasında bir fark yoktur; 3. OBT ve OTÖ açısından öğretim metodları ve cinsiyet arasında etkileşim yoktur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF DIFFERENT TEACHING METHODS AND GENDER ON PROBABILITY ACHIEVEMENT AND ATTITUDE TOWARD PROBABILITY BULUT, Safure Ph.D. in Science Education Supervisor: Prof. Dr. Yaşar ERSOY Co-Supervisor. Pamala ÇEMEN August, 1994, 145 pages. The purpose of the study was to examine the effects of different teaching methods and gender on eighth grade students' probability achievement and attitude toward probability. The research was conducted on 101 eighth grade students who received instruction by Computer Assisted Instruction (CAT), Cooperative Learning Method (CLM) and Traditional Lecture method (TLM). The number of subjects in CAI, CLM and LM were 29, 36 and 36 respectively. According to gender, the number of females and males were 33 and 68 respectively. In the development of teaching/learning materials, the ideas on constructivism and guided discovery learning were utilized. To obtain necessary data of this study, the following measuring instruments were utilized: 1. Prerequisite Knowledge Test for Probability(PKT); 2. Probability Achievement Test (PAT); 3. Questionnaire on Probability; 4. Scale of inAttitude toward Probability (PAS); 5. Scale of Attitude Toward Mathematics(MAS); 6. Group Assesment of Logical Thinking Test (GALT). The first two instruments were developed and their validity and reliability were tested by the researcher. The third one was adopted from“Questionnaire on Polygon”developed by Yavuz(1991). The fifth one was developed by Aşkar (1986). The last one was adopted by Aksu, Berberoglu, and Paykoç (1990) from test developed by Roadrangka, Yeany and Padilla at University of Georgia in 1982. In the present study a pretest-postest control group design was used. At the beginning of the treatment, all three groups were statistically equivalent in terms of mathematics achievement, scores on PKT, PAT, PAS, MAS and GALT. At the end of the treatment PAT and PAS were administered to test the effectiveness of CAI, CLM and TLM. A questionnaire on probability was also given to get the students' opinion about teaching methods and teaching materials. The data of this study were analyzed by analysis of covarinace, TUKEY and t-test. The results of the study indicated that: 1. Students taught by CLM scored significantly better on the PAT than those taught by TLM. However, there was no statistically significant mean differences on PAT scores among any other pairs of groups. There were no statistically significant mean differences on PAS scores among all groups; 2. Females had significantly higher mean PAT scores than males. However, there was no statistically significant mean difference between females and males according to PAS score; 3. There were no interactions between teaching methods and gender with respect to both PAT and PAS scores.