Explaining moderate demands of an ethnic party: Intra-ethnic party competition among Turkish ethnic parties in Bulgaria
Etnik parti'nin ılımlı taleplerini açıklamak: Bulgaristan'daki Türk partileri arasındaki seçim rekabeti
- Tez No: 356409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL M. KURTOĞLU ESKİŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Etnik Partiler, HÖH, Etnik Grup İçerisinde Partilerin Rekabeti, Kurumsal Kısıtlamalar, Bulgaristan'daki Türk Partileri, Türkiye, Ethnic Parties, MRF, Intra-ethnic Party Competition, Institutional Restrictions, Turkish Parties in Bulgaria, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma, Bulgaristan'daki kurumsal kısıtlamalar sonucu ortaya çıkan etnik partiler arasındaki seçim rekabeti olmamasının, Türk partisi'nin ılımlı talepleri üzerine olan etkisini incelemektedir. Etnik partiler, seçmenlerinin beklentileri doğrultusunda, seçmenlerini teritoryal ve etnik talepler ile cezbetmek zorundadır. Özellikle, diğer rakip etnik partiler ile karşılaştıklarında, seçmenlerinin desteğini almak için, etnik partiler daha cezbedici veya radikal taleplerde bulunurlar. Bu çalışma, etnik partiler arasında rekabet argumanı doğrultusunda, kuruluşundan bu yana etnik parti rakibi olmayan Hak ve Özgürlükler Hareketi'ni inceliyor. Bulgaristan'da etnik politika üzerine kurumsal yasaklamaların, etnik parti rekabetinin olmaması üzerine katalizör etkisi vardır. Çünkü diğer Türk partileri anayasa tarafından yasaklandı veya ülkede bulunan Türklerin nüfusu dolayısıyla seçim barajını aşamadılar. Aslında, Kırcali bölgesindeki gerçekleşen anket ve röportajlara göre, Türk nüfusunun başka bir partiye oy verme ve daha radikal talepleri, bölgesel ve kültürel özerklik gibi, destekleme eğilimleri vardır. Bu yüzden, normalde daha radikal bir Türk partisi seçimlere katıldığı zaman, Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH), seçmenlerini cezbetmek için, daha radikal taleplerde bulunmak zorunda kalacağı varsayılabilir. Fakat, Bulgaristan'daki araştırmanın ve diğer Türk partilerinden örneklerinde gösterdiği gibi, kurumsal kısıtlamaların, etnik partilerin azınlık bölgelerinde tek parti olmasında önemli bir etkisi vardır. Seçmenler tek partiye her durumda destekleceğinden dolayı, partinin radikal taleplerde bulunmasına gerek kalmamaktadır. Türkiye HÖH'ün Türk azınlığı üzerinde politik olarak monopol olmasında önemli bir etkisi vardır. Sonuç olarak, HÖH seçmen desteğini her durumda alabildiğinden, seçmenlerini cezbetmek için daha radikal talepler bulunmasına gerek olmamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study provides an overview of the impact of the lack of intra-ethnic party competition in Bulgaria that has resulted from institutional restrictions on moderate ethnic behavior from the Turkish ethnic party. According to intra-ethnic party competition, ethnic parties must attract their supporter through ethnic and territorial demands due to the expectations of their ethnic groups. When they encounter other ethnic parties, they make more attractive or extremist demands to keep their supporters. In analyzing the intra-ethnic party competition argument, the study places great emphasis on the Movement for Rights and Freedoms, which has not had any ethnic competitor since its establishment. The institutional restrictions on ethnic politics in Bulgaria seem to have been a catalyst in creating the lack of intra-ethnic party competition as other Turkish parties were either banned by the constitution or were unable to overcome the required threshold due to the population of Turks present in the country. In fact, based on a survey and interviews from the Kardzhali region, however, the Turkish population has a tendency to vote for other Turkish parties and to support extremist demands such as including cultural and territorial autonomy. When a more extremist Turkish party is allowed to run in the elections, the Movement for Rights Freedoms (MRF) must adopt more extremist demands to attract its supporters. However, institutional restrictions can assist ethnic parties in becoming the sole party in minority populated areas, which does not have to adopt any extremist policies since the ethnic group will support the party's cause in any case. In addition, Turkey is an important actor to enhance the political monopoly of the MRF over the Turkish population. As a result, the MRF does not need to promise more radical demands, due to the fact that the Turkish population supports the party in any case.