İstanbul kıyılarının jeomorfolojisi ve olası deniz seviyesi değişimlerinin modellenmesi
Geomorphology of the shores of İstanbul and modelling of possible sea level changes
- Tez No: 356492
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Jeomorfoloji, Kıyı, İstanbul, Deniz seviyesi değişimi, Geomorphology, Coastal, İstanbul, Sea level Change
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
İstanbul Kıyılarının Jeomorfolojik Özellikleri ve Olası Deniz Seviyesi Değişimlerinin Modellenmesi ismini taşıyan bu Yüksek Lisans Tez Çalışmasında belirtilen lokasyonun kıyı morfolojisi özellikleri, kıyıların jeomorfolojik oluşum ve gelişimi ile olası deniz seviyesi değişimleri ile bu değişimlerin kıyı üzerindeki etkileri ele alınmıştır. İstanbul kıyılarının güncel görünümü gerek aktif tetoniğin gerekse son deniz seviyesi yükselmesi olan flandriyen transgrasyonunun izlerini taşımaktadır. Bu yönüyle boğulmuş kıyı tipine sahip bulunur. Öztatik, izöstatik hareketlerin yanı sıra kayaç cinsi, kıyının jeomorfolojik özellikleri, dış etmen ve süreçler ile zaman faktörlerine bağlı olarak yer yer falezli yüksek kıyılar ve bunların arasında koy, körfez ve plajlar şeklinde alçak kıyılar oluşmuştur. Son olarak da büyük bir aglomerasyon sahası olan İstanbul'da insanın kıyılar üzerindeki değiştirici rolü ve etkileri önemli izler bırakmıştır. Güncel bir tartışma ve merak konusu olması nedeniyle küresel iklim değişimleri ve bunun doğuracağı olası deniz seviyesi değişimleri hakkındaki tartışmalar değerlendirilmiş ve su seviyesinin 2, 5, 13, 30 ve 66 metre yükselmesi durumlarına göre kıyıların alacağı görünüm değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this Master Thesis, which titled as“Geomorphology of the Shores of Istanbul and Modelling of Possible Changes of Sea Level”, the characteristics of the coastal morphology of the specified location, the formation and development of coastal geomorphology and possible sea level changes as well as the impact of these changes are discussed. The current view of the Istanbul coasts bears the traces of both the active tectonic and Flandreau Transgression, the recent rise on sea level. In this aspect it has an inundated coastal type. Östatic, isotactic movements, as well as rock type, the shores of the geomorphological characteristics, depending on external factors and processes as well as the time factor, sometimes-rocky steep coasts and among them, inlets, bays and beaches in the form of low-lying coastal are formed. Finally, in Istanbul, which is a huge agglomeration court, the modifier roles of people on the banks and impacts have left important traces. The global climate change that is the subject of a current argument as well as curiosity, and its consequence which is possible sea level change are evaluated, and in the conditions when the water level rise to 2, 5, 13, 30 and 66 meters, the appearance that the coasts would form was assessed.