Black moon (Kara Ay) avangard filminin feminist kuram ve kadın hareketi bağlamında incelenmesi
An analysis of avant-garde fi̇lm Black Moon in the context of feminist theory and women's movement
  1. Tez No: 356520
  2. Yazar: İPEK GÜRKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER TİMİSİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Avangard, Sürrealizm, Feminizm, Psikanaliz, Feminist Film Teorisi, Avant-garde, Surrealizm, Feminism, Psychoanalysis, Feminist Film Theory
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tezde, Louis Malle'nin Black Moon (Kara Ay) filmi özelinde, sürrealist bir filmde kadının konumu incelenmiştir. Film ikinci dalga kadın hareketinin (feminist hareketin) yükselişte olduğu dönemde çekilmiştir ve bu hareketin izlerini içerisinde barındırmaktadır. Tez de avangard ve sürrealist sinema feminist film kuramından yola çıkarak değerlendirilmiştir. Filmin söylemsel ve içerik analizinde psikanaliz ve göstergebilimden yararlanılmıştır. Sürrealist film örneği olarak bilinen film özellikle kadın karakterin simgesel inşası açısından feminist ögeler barındırmaktadır. Film, izleyicinin anlamlandırmasına olanak tanıyan, anlamın kapalı olmadığı, ana akım sinemanın dışında yer alan bir film olması ve feminist incelemeyi mümkün kılan bir yapıya sahip olması sebebiyle önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Louis Malle's Black Moon film in particular, the position of women in a surrealist film was investigated. The film is on the rise at the time of the second wave of the women's movement (feminist movement) is drawn in and contains traces of this movement. In the thesis, avant-garde and surrealist cinema Based on feminist film theory is evaluated. The film's discourse and content analysis was used in the psychoanalysis and semiotics. Known as an example of surrealist film's iconic film character building, especially in terms of women and feminist elements are hosting. Film, which enables the viewer's sense of meaning that is off, located outside the main stream is a movie theater and a structure enabling feminist views, which have been found to be significant.