Çocukların bilgi arama davranışlarının analizi ve çocuklara yönelik elektronik bilgi kaynakları içeren bir veritabanı tasarımı
Analysis of children's information seeking behavior and a database design for children contains electronic information resources
  1. Tez No: 356521
  2. Yazar: ESMERAY KARATAŞ ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Child, children, childhood, children's library, children's digital library, children's librarianship, digital library softwares, information seeking behavior
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Türkiye'de çocuk ve okul kütüphanelerinin mevcut durumuna bakıldığında çocukların kullanabileceği yaygın erişimli ve modern donanımlı kütüphanelerin eksikliği görülmektedir. Günümüzde çocuklar interneti kütüphane, arama motorlarını ise kütüphane kataloğu yerine kullanmaktadır. İnternette her saniye artan bilgiler arasından çocukların gereksinim duyduğu bilgiyi bulmaları giderek güçleşmektedir. Çocuklar internette bilgi arama süreçlerinde, düzeylerine uygun olmayan web sitelerine tıklayarak gereksinimlerine uygun olmayan içeriklerle karşılaşmaktadır. Ayrıca internette buldukları bilginin doğruluğundan şüphe duymakta ve basılı kaynaklara daha çok güvenmektedirler. Bu nedenlerle internetin ve basılı bilgi kaynaklarının olumlu yönleri birleştirilerek çocukların bilgi gereksinimlerine yanıt verebilecek nitelikte doğru ve güvenilir bilgi içeren Türkçe elektronik bilgi kaynaklarının yer aldığı dijital bir kütüphane oluşturulması gerekmektedir. Anahtar Terimler :Çocuk, çocukluk, çocuk kütüphanesi, çocuk kütüphaneciliği, dijital çocuk kütüphanesi, dijital kütüphane yazılımı, bilgi arama davranışı.
Özet (Çeviri)
When the current situation of children and school libraries are considered in Turkey; there is clearly a lack of libraries which can be accessed widely and which are modernly equipped. Nowadays children use the Internet instead of libraries and search engines instead of library catalogue. On the internet the volume of the information is increasing constantly and it becomes increasingly difficult for children to find the information they need. During the information seeking process, children click on websites, of which contents are not appropriate for their needs. In addition, they doubt the accuracy of the information they find on the internet and they trust more on printed sources. For these reasons, positive characteristics of the internet and printed information sources should be combined and a digital library in Turkish; containing electronic information sources, equipped with accurate and reliable information that can correspond to children's' information needs should be formed.