Kur'an sünnet ışığında suç ceza uygunluğu
Crime and punishment suitability in the light of Quran and sunnah
- Tez No: 356524
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULAZİZ BAYINDIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Crime, Punishment, Quran, Sunnah, Crime and Punishment Suitability, Principle of Legality
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Bu çalışma, suç ile ceza arasındaki ilişkinin boyutlarını Kur'an, sünnet merkezli bir yaklaşımla ortaya koymaktadır. Kur'an'da ayrıntılı olarak açıklanan, kasten adam öldürme, zina, iffete iftira, hırsızlık (serika), toplumsal barışı tehdit eden terör (hirâbe) suçları ve Peygamber (a.s.)'ın uygulamalarında yer bulan, sarhoşluk veren maddeleri kullanma ve dinden dönme (irtidad) suçları, suç ceza uygunluğu açısından karşılaştırılmakta, genel ilkelerle olan bağlantıları incelenmektedir. Önceki ümmetlerin işledikleri suçlar sebebiyle karşılaştıkları cezalar ve dünyada işlenen bir suçun uhrevi karşılığına suç ceza uygunluğu sisteminin evrenselliği çerçevesinde değinilmektedir. Suç ceza karşılaştırması adına batılı yazarlar ve İslâm bilginleri tarafından sergilenen yaklaşımlar, tartışma konusu yapılmaktadır. Anahtar kelimeler; Suç, Ceza, Kur'an, Sünnet, Suç Ceza Uygunluğu, Suç Ceza Denkliği
Özet (Çeviri)
This study presents the relation between crime and punishment with a perception which is centered on Quran and Sunnah. The crimes which are explained by Quran in detail like murder, adultery, malicious prosecution, theft (serika), crimes against public order; and which take place in the practices of Prophet Muhammad like using narcotics/intoxicants and apostasy are compared in terms of“crime and punishment suitability”and their relations with general norms. Punishments of older communities and punishments regarding the afterlife are discussed within the frame of“universality of crime and punishment suitability”. Perceptions of western authors and Islamic scholars towards crime and punishment determination are discussed.