İslam Hukukuna göre hileli iflas (Irak Ceza Kanunuyla bir mukayese)
Fraudulent bankruptcy according to Islamic Law (A comparison with Iraqi Penal Code)
- Tez No: 445728
- Danışmanlar: PROF. DR. SAHİP BEROJE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İflas, hileli iflas, İslam Hukuku'nda iflas, İslam Hukuku ve Irak Ceza Kanunu'nda hileli müflise verilen ceza, 1969 tarihli Irak Ceza Kanunu, müflis, iflasın türleri, iflasta haciz, Bankruptcy, bankruptcy, bankruptcy in Islamic Law, Islamic Law and the Iraqi Penal Code fraudulent bankrupts to penalties, the 1969 Iraqi Penal Code, the bankrupt, the bankruptcy of the species, foreclosures bankruptcy
- Yıl: 2016
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Tacir ve diğerlerinin borçlu durumdayken malları ve ticaretleri konusunda iflasla karşılaşmaları normal bir durumdur. Buna karşın kimi hallerde iflas, suç sayılmaktadır. O da; borçlunun iflas ettiği görüntüsünü verip bununla hak sahiplerinin borçlarını almaya engel olmak. Bu, insanların malları ve kişisel haklarına karşı işlenen bir suçtur. Bu çalışmada hileli iflas beyanlarının hakikati, hükmü ve İslam Hukuku ile 1969 tarihli 111 sayılı Irak Ceza Kanunu'nda verilen cezalar işlenecektir. Bu çalışmada hileli iflasın tanımı, karşılaştırmalı kanunda ve Irak iflas sistemi tarihi konularına değinilmektedir. Daha sonra Kanun ve Şerîat konularını, ortak ve ayrıştıkları noktalara temas edilmektedir. Aralarında tercih yapmak suretiyle konu hakkında dört mezhep âlimlerin görüşlerine de müracaat edip Kur'an ve Sünnet ışığında hileli iflasın hükmü ve verilen ceza, kişi veya şirket düzeyinde yapılan hileli iflasın şartları, verilecek cezayı ve Irak Ceza Kanunu'na göre taksirli davrananların hükmü açıklanmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız, İslam Hukuku'nda hileli iflasla ilgili esasların caydırıcılık bakımından kanunda belirtilen cezalardan daya isabetli ve dah sağlam olduğunu ortaya çıkartmaktır. Bu da hileli iflas sonucunda insanlar arasında çıkan ihtilaf ve tartışmaları sonlandırmada daha olumlu sonuçlar doğuracaktır. Son olarak çalışma, sonuç ve bazı tavsiyelerle tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Traders and bankruptcy of the debtor while others encounter in goods and trade is a normal condition. However, in some cases, bankruptcy, crime is counted. He also; giving the appearance that the debtor's bankruptcy to get the rights to it to prevent the debt. This is a crime against the people's property and personal rights. In this study, fraudulent bankruptcy declaration of the truth, and will be processed for the provision of penalties in the 1969 Iraqi Penal Code No. 111 with Islamic law. This definition of fraudulent bankruptcy in the study, it is referred to in comparative law and the history of Iraq, the bankruptcy system. Later, Law and Shariah issues, is in contact with the partner and their decomposition point. Among them preferred to have applied for and also the views of the four sects scholars on the subject by the Qur'an and Sunnah in light of fraudulent bankruptcy of the judgment and the sentence, the person or company level made the fraudulent bankruptcy of the conditions, based on the punishment to be imposed and the Iraqi Penal Code describes the provisions of the acts of negligence. The study results are complemented with some advice.